FENA Novost: Okončan dokazni postupak u predmetu Ćaćić i ostali za zločine u Rogatici

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-12-07 16:50:00

Okončan dokazni postupak u predmetu Ćaćić i ostali za zločine u Rogatici

SARAJEVO, 7. decembra (FENA) – Na suđenju pred Okružnim sudom u Istočnom Sarajevu za zločin počinjen u Rogatici, vještak medicinske struke konstatirao je da je oštećeni u vrijeme rata bio previše mlad kako bi mogao znati precizne detalje događaja.

Vještak Petko Grubač je kazao da je nalaz o psihičkom stanju i osobinama oštećenog Mehe Džananovića, prema nalogu odbrana sve trojice optuženih, sačinio od kopija izjava oštećenog.

Grubač je naglasio da je radio po principu pretpostavki, jer nije lično razgovarao s Džananovićem kako bi mogao direktno donijeti stav o njegovim psihičkim funkcijama.

“Radi se o osobi prosječnih intelektualnih sposobnosti, koja je doživjela stres u djetinjstvu kada mu je otac ubijen pred očima, a on ranjen sa samo deset godina. Bio je vrlo mlad i sumnjam da ovakva osoba može davati precizne detalje o nekom događaju prije toliko godina. Može samo okvirno”, rekao je vještak.

On je dodao da Džananović pati od hroničnog posttraumatskog stresnog poremećaja (PTSP).

Ranjavanje Mehe Džananovića u augustu 1992. i ubistvo njegovog oca Midhata na teret su stavljeni Dragiši i Milenku Ćaćiću te Voji Motiki.

Oni su 24. marta 2014. godine oslobođeni optužbi da su, s još jednom nepoznatom osobom, počinili ovaj zločin u blizini sela Starčići. Presudu je ukinuo Vrhovni sud Republike Srpske (RS) i vratio predmet Okružnom sudu u Istočnom Sarajevu na ponovno suđenje.

Na pitanje tužitelja Tarika Crnkića, vještak Grubač je pojasnio da se osobe, pa čak i kada su mlade, inače sjećaju datuma kada su im roditelji preminuli, kao i da se najdetaljnije sjećaju trauma.

Saslušanjem vještaka okončan je dokazni postupak u ovom postupku.

Naredno ročište zakazano je za 21. decembar, kada će biti iznesene završne riječi tužilaštva.

(FENA) M.B.

http://ift.tt/2hj4MG5