FENA Novost: Assange objavio svjedočenje pred švedskim tužiocima, tvrdi da je nevin

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-12-07 17:02:42

Assange objavio svjedočenje pred švedskim tužiocima, tvrdi da je nevin

LONDON, 7. decembra (FENA) – Osnivač Wikileaksa Julian Assange u srijedu je objavio svoje svjedočenje tokom ispitivanja u Londonu prošlog mjeseca oko istrage silovanja u Švedskoj, tvrdeći da je nevin i kako je jasno da je seks bio dobrovoljan.

Assange (45), krije se u ekvadorskoj ambasadi u Londonu od 2012. kako bi izbjegao izručenje Švedskoj zbog istrage navoda, koje negira, da je počinio silovanje u 2010.

– Ustanovili ste da sam bio podvrgnut okrutnom, nečovječnom i degradirajućem tretmanu. Uskratili ste mi efektivno pravno zastupanje u ovom procesu – izjavio je Assange tokom svjedočenja. 

On je ispitivan dva dana u ekvadorskoj ambasadi u Londonu u novembru. Ekvadorske vlasti saopćile su da će predati pisanu verziju svjedočenja švedskim tužiocima, koji će potom donijeti odluku o tome kako da nastave s istragom.

UN-ova komisija saopćila je u februaru da je njegov boravak u ekvadorskoj ambasadi ravan arbitrarnom pritvaranju i da treba biti oslobođen i treba mu se dodijeliti odšteta.

Assange, koji je Australac, izjavio je da strahuje od dodatnog izručenja iz Švedske u Sjedinjene Države, u kojima je krivična istraga protiv aktivnosti Wikileaksa u toku.

Glasnogovornica švedskog državnog tužioca odbila je komentirati, prenosi Reuters.

(FENA) M.B.

http://ift.tt/2hj3N8O