The Beatles

Kolekcionari daju bogatstvo za ove ploče…

Jedi moli voli Ludometar Zanimljivo

Britanska web stranica LoveAntiques objavila je vrijednost najskupocjenijih gramofonskih ploča u privatnim kolekcijama i po njima primjerak ”Bijelog albuma” Beatlesa je postigao najveću cijenu – blizu milion dolara.

Poznato je da je stranica Discogs najveća svjetska baza i internetski market za prodaju i kupovinu muzičkih izdanja u svim formatima. Trenutno u ponudi ima skoro 23 miliona ploča i 7,5 miliona CD-ova, a vrijednost izdanja koja se nude iznosi 16 miliona eura plus 8 miliona dolara. Tu se svakodnevno obavlja ogromni promet, u kupoprodajama od jednog do nekoliko hiljada eura ili dolara.

No, posebno skupa izdanja pojavljuju se uglavnom na posebnim aukcijama, pa je zabilježeno da je LP ”The Beatles” (White Album), kojeg je posjedovao njihov bubnjar Ringo Starr, prošle godine prodan za 910.000 dolara.

Top 5 najvrjednijih ploča:
1. The Beatles – “The Beatles” (White Album) – 730,876 funti
2. The Quarrymen – “That”ll Be The Day/In Spite Of All The Danger” – 100,000 funti
3. The Beatles – “Love Me Do” – 80,500 funti
4. Jean Michel Jarre – “Music For Supermarkets” – 10,000 – 30,000 funti
5. Frank Wilson – “Do I Love You (Indeed I Do)” – 25,000 funti

Na popisu skupih izdanja (čiju vrijednost povećavaju autogrami izvođača, ponekada greška u izdanju ili rijetka serija) još su Sex Pistols (“God Save The Queen”), Billy Nicholls (“Would You Believe”), The Beatles (“Please Please Me”), Robert Johnson (“Kind Hearted Woman Blues”), Queen (singl “Bohemian Rhapsody/I”m In Love With My Car”), U2 (“Pride In The Name Of Love) itd.

Bonton Baya

Domaće kolekcionarsko tržište ni izbliza ne ostvaruje ovakve astronomske iznose, a jedna od zanimljivijih priča je vezana za prvi i jedini album sarajevske novovalne grupe Bonton Baya iz 1983. godine, nazvan ”ElPi”. Mnogima je nepoznat podatak da je u grupi gitaru svirao Nikša Bratoš, tek kasnije slavan kao klavijaturista Crvene jabuke, pa onda producent mnogih pop-rock izdanja te aranžer i kompozitor.

Uglavnom, kada se ploča pojavila na tržištu, izdavačka kuća Diskoton ga je ubrzo povukla (ovom ćemo prilikom preskočiti detalje) i nikada nije vratila u prodaju. U međuvremenu je tek pet-šest primjeraka došlo do kupaca, pa je to jedan od rariteta i bisera za svakog kolekcionara. Cijena? Slobodna procjena i pogodba.