Dino Merlin, koncert

Regionalni vodič za doček Nove godine na otvorenom

Metropol Samo urbano

Pregled najava dočeka Nove godine na gradskim trgovima, od regionalnih metropola i spektakularnih sadržaja, do skromnije ponude u Mostaru, Banja Luci, Zenici…

Svjetski najslavniji i spektakularni doček Nove godine na otvorenom događa se u New Yorku (Times Square) još od 1904., a danas su još brendovi (i za domaćine vrlo isplativi) programi koji se događaju u Parizu, Londonu, Sydneyu, Tokiju i Dubaiju.

Moda izlaska na ulice i trgove, sa besplatnim zabavnim programima, ovdje se proširila tek poslije raspada Jugoslavije.

Po uloženom novcu (iz blagajne budžeta) i atraktivnosti sadržaja do sada su uglavnom prednjačili Beograd i Zagreb, pa će tako, najvjerovatnije, biti i za doček Nove 2017.

Sydney
Sydney poznat po spektakularnom vatrometu

Beograđani su već objavili program: 29. 12. na gradskom trgu su Kiki Lesendrić i Piloti, 30. 12. Bijelo dugme i 31. 12. Plavi orkestar i Bajaga & Instruktori.

Zagreb je tradicionalno svoj program priređivao na Trgu Bana Jelačića, ali još se ne zna šta je na tom prostoru predviđeno, ali već se dugo najavljuje prvi novogodišnji spektakl u Areni, program pod nazivom Croatian Winter Music Week, uz svjetski slavnog DJ-a Armina van Buurena, sa reprizom 1. 1. No, ovo je program za koji se plaća ulaznica po cijeni 100 kn (oko 12 eura).

Sarajevo, kao BiH metropola, takođe je redovno priređivao doček na otvorenom, ali se njegova spektakularnost razlikovala od godine do godine. Prvi puta sada je pripremljen program koji ima cilj da privuče veći broj turista iz cijele zemlje i regiona, pa su izdvojena veća sredstva nego ranije.

Dakle, na Trgu BiH zvijezda programa će biti Dino Merlin (čiji će nastup početi u 23 sata), a osim njega nastupaju još Divanhana te Jehan Džihan, mladi muzičar, sin Dade Džihana, koji u Velikoj Britaniji već neko vrijeme dobiva odlične kritike medija i muzičkih kritičara.

U Banja Luci su prije nekoliko godina pokušali ambicioznije uraditi doček na otvorenom, ali je očigledno procijenjeno da to ne daje željene rezultate u privlačenju posjetilaca sa strane, pa je program sveden uglavnom na domaće muzičke snage i kako je objavljeno u prvim nepotpunim informacijama, ”na Trgu Krajine okupljene će zabavljati domaći muzičari i trubači”.

Mostarci godinama nisu imali doček Nove godine na otvorenom i obnovili su ga tek 2013. u skromnijem formatu, a ove godine već su započeli, 26. 11. ambiciozniji program ‘Advent u Mostaru’, koji će trajati sve do 8. 1. 2017. godine na prostoru Kampusa Sveučilišta u Mostaru, gdje je smješten Zimski grad sa dvije pozornice za izvedbu ” kulturno-zabavnog programa za sve uzraste”, ali bez velikih muzičkih zvijezda.

Zenica i Tuzla, takođe, godinama ne rade gradski doček Nove godine. U Zenici je zadnji priređen prije 6-7 godina i tek se za ovu najavljuje povratak ovog običaja. Gradska vlada ovih dana objavljuje poziv potencijalnim organizatorima da predlože sadržaje, uz napomenu – sredstva iz budžeta će biti skromna. Drugim riječima, to će biti program sa lokalnim izvođačima, bez ‘turističkih’ ambicija. Čak i u aranžmanima privatnih ugostitelja ne najavljuju se zvučna imena (kao ni u ostalim gradovima BiH).