Asus predstavio novi uređaj 2u1 (video)

21. vijek Tehnologija

Seriji uspješnih prijenosnih kompjutera “Transformer Book”, pridružio se i model T101. Riječ je o uređaju dijagonale ekrana 10,1”, male mase koja sa tastaturom iznosi 1,08 kilograma, te nizom različitih opcija za rad.

ASUS poručuje da Transformer Book T101 može funkcionirati kao uobičajeni prijenosnik, kao tablet, te u obliku “šatora” ili režima za “lično kino”. Kućište tableta je napravljeno od aluminijuma, čime se i postigla mala masa (sami tablet ima 580 grama), te visoka otpornost na svakodnevna oštećenja, a posebno na konkurenciju napravljenu od plastike. T101 ima reverzibilnu magnetsku baglamu koja povezuje tablet i tastaturu i time tablet može biti odvojen, preklopljen i opet zakačen. Precizno pozicionirani magneti su omogućili da se tablet brzo i jednostavno zakači.

Tanka tastatura ima ergonomske tipke s dubinom pritiska od 1,5 mm, što je više od većine mobilnih tastatura i isto kao kod laptopa u punoj veličini.

asus-transformer-book-t101

Antireflektirajući touchscreen ekran na ASUS-u ima oštru rezoluciju (od 1280 do 800), a sa svjetlinom od 400cd/m2 jedan je od najsvjetlijih 10.1-inčnih ekrana. Ima široke uglove gledanja od 178 stepeni i tehnologiju koja osigurava veću transparentnost i jasnoću, sa manjom refleksijom u osvijetljenim prostorijama.

Što se tiče unutrašnjosti, u uređaj su upakirane moćne komponente, kao što je najnoviji quad-core Intel® Atom™ procesor X5 serije (‘Cherry Trail’), do 4GB RAM-a, do 128GB eMMC prostora za pohranu podataka, čitač micro SD kartica koji može podržati kartice do 512GB i brzi dual-band 802.11ac Wi-Fi.

Ove komponente rade u potpunoj tišini zahvaljujući dizajnu bez ventilatora, koji korisnicima omogućava rad bez ometajuće buke. Uređaj dolazi i s velikim brojem priključaka, među kojima su USB 2.0 port (tipa A), micro HDMI display port i micro USB port koji može biti korišten i za punjenje. Micro USB port podržava i punjenje putem eksternih power bankova, osiguravajući korisnicima da dodatno produže trajanje baterije, koja inače traje impresivnih 11 sati.