Judette: 27 (grupa i album – otkriće godine!)

Recenzije Show Time

Datum izdanja: 2.12.2016.
Izdavač: Croatia Records
Žanr: rock (& all)
Ocjena: +5
Judete, cover

Kada sam prije nekih godinu i pol prvi put poslušao Hollywood Undead, rap rock bend iz Los Angelesa (moj grijeh: tada su imali već 10 godina staža i četiri albuma), kao da sam otkrio novi planet u rock galaksiji – a broj bendova koji se stalno rađaju je baš takav, nepregledan – i ničija recenzija ili  pozicija benda na top listama više mi nisu bili važni. Undeadi su ultimativno postali moj omiljeni sastav.

Kada sam danas prvi puta poslušao pjesme na prvom albumu zagrebačke rock grupe Judette (opet moj grijeh: od prije tri godine izbacuju video singlove), dogodilo mi se isto.

I sad bih ja trebao napisati pametnu ‘vidi-kako-čovjek-sve-zna’ recenziju kojom ću vas, s argumentima, uvjeriti da su Judette otkriće, nakon što sam priznao da mi ničija ”stručnost” nije bitna za potpuno emotivno otvaranje prema muzici spomenutih Amera.

Da, možda se to očekuje od ozbiljnog recenzenta (mada ne mislim da to jesam, jer u mojim pisanjima o muzici prevladavaju emocije, uho i duša, a ne dubokoumne analize), ali neprekidno sanjam da muzičke kritike napišem u jednoj rečenici. Događalo se to ponekada (aleluja!) i događa, evo, u ovoj priči.

Elem: album ”27” me je uvukao u svoj vrtlog od prve pjesme i nije puštao do kraja, toliko punokrvnog, energičnog, raskošnog i maštovitog rocka (& all-a, koji uključuje sve stilske primjese) dugo nisam slušao, ni u autorskom, ni u pjevačkom, ni u sviračkom smislu.

Meni bi ovo bilo dovoljno da album preslušam kada se pojavi (koje li časti, Glas.ba portal je tu privilegiju dobio nekoliko dana prije izlaska na tržište). Sve ostalo je stvar emocija i muzičkih sklonosti svakoga od vas.

Zato ću se do kraja ovog teksta pozabaviti samo još faktografijom.

grupa Judette, postava

Grupu Judette čine Lea Lucija Radolfi (vokal), Karlo Haltrich (gitara), Goran Posilović (gitara), Vilim Strejček (bas) i Danijel Plasajec (bubnjevi).

Bend je formiran 2011. godine na temeljima cover sastava D’Kidz, ali njihova ‘frontwoman’ ima puno, puno duže muzičko iskustvo, od horskog pjevanja u dobi djevojčice do pohađanja Rock akademije, kada je imala dvadesetak godina, a njezinom cjelokupnom formiranju sigurno je pomoglo studiranje na Visokoj školi Baltazar Adam Krčelić u Zaprešiću i to na smjeru menadžment u kulturi.

Većinu stihova na albumu prvijencu napisala je pjevačica Lucija, a muziku i aranžmane potpisuje cijeli bend; samo za temu ”U mrak” sve to je uradio Mark Mrakovčić, zagrebački glazbenik, producent i snimatelj.

U daljem traganju za odgovorima na pitanje ‘who is fuckin’ Judette’, saznajem da su na prošlogodišnjem Karlovačko Rock Off festivalu bili među finalistima, u nekim tekstovima pronalazim da ih ”publika voli zbog vrlo karizmatične i simpatične frontmenice, ali i izvrsne glazbe i spotova u koje ulažu mnogo truda”, znači ništa ja senzacionalno nisam otkrio, grupa je samo dobila jednog fana više, koji ozbiljno vjeruje da će oni biti jedan od novih stubova ovdašnjeg rocka.

Publika ih u Zagrebu poznaje i koncertna promocija albuma, u zagrebačkoj Tvornici kulture 8. 12., samo će biti ‘velika proslava formalno velikog trenutka u karijeri’. Nama ostalima u regionu ostaje nada da ćemo ih u nekoj prilici uskoro vidjeti i slušati u Sarajevu, Zenici, Mostaru, Beogradu, Novom Sadu…

P.S. Budući da sam priznao da o bendu ništa nisam znao prije prvog slušanja albuma, tek sam post-festum saznao da je Lucija kći frontmena nekadašnje latino-pop grupe Ritmo Loco, pa me ni taj sitni detalj nije mogao navoditi u doživljavanju uvjerljivosti njezina izraza.

P.S.S. Od svih odgovora članova grupe na raznolika novinarska pitanja, izdvajam jedan Lucijin, vrlo znakovit: Nemam uzor po kojem se vodim, imam izvođače koji su mi dragi, no to je njihovo, ne moje. Vodim se po osobnim osjećajima i nahođenjima.

Pjesme: Lijepa laž, U mrak (feat. John), Voli me, Neki drugi gradovi, Žuti vlak, Bez tebe (feat. Damjan Spajić, 27, Vjerujem, Rio, Kraj (intermeco), Za kraj, Divan svijet

Josip Dujmović