muzička terapija

Zdravlje & muzika: 10 iznimnih pjesama za manju anksioznost

Metropol Top teme Zdravlje

Enya, Adele, All Saints, Mozart, Coldplay… ovo su autori nekih od pjesama koje je tim neurologa iz Velike Britanije, poslije velike studije, izabrao kao najbolje za smanjivanje anksioznost, depresije, stresa, i koje morate čuti bar jednom dnevno.

Terapija muzikom je već dugo popularna kao način opuštanja, a vjekovima su i domorodačke kulture koristile muziku za poboljšanje zdravstvenog stanja.

Najnovija istraživanja tima neurologa iz Velike Britanije, koji je vodio Dr. David Lewis-Hodgson, napravili su listu od 10 pjesama koje proizvode najveće stanje opuštenosti, od bilo koje testirane muzike do sada. Istraživanja su provedena na učesnicima koji su slušajući različitu muziku, pokušavali riješiti teške zadatke. Sve je bilo povezano senzorima, a mjerena im je moždana aktivnost, kao i rad srca, krvni pritisak i stopa disanja.

Na vrhu liste od top 10, nalazi se pjesma “Weightless” – Marconi Union, koja anksioznost smanjuje i do 65%. Pjesma je nastala u suradnji sa muzičkim terapeutima, a njena pažljivo urađena harmonija i ritam, usporava otkucaje srca slušaoca, smanjuje krvni pritisak, te hormone stresa.

Poznato je da stres ili pogoršava ili povećava rizik od zdravstvenih problema kao što su bolesti srca, depresija, pretilost, astma i još mnogo toga. Najviše zabrinjava činjenica da zdravstveni problemi uzrokovani stresom, imaju više smrtnih slučajeva od dijabetesa, gripe i Alzheimera.

Jednostavno, muzika je jedan od načina da smanjite pritisak izazvan problemima na poslu, u školi, raznim rokovima, teškim sastancima ili svakodnevnom životu, ali je važno napomenuti da se ove pjesme ne preporučuju slušati tokom vožnje, jer pored smirenosti izazivaju i pospanost, posebno kod osoba nježnijeg spola.

Pjesme donosimo po redoslijedu kako su ocijenjene u istraživanju neurologa, uz konstataciju da se neke od njih ljudi već sami otkrili i bez stručnjakaka, jer imaju višemilionska otvaranja (pogotovo Adele sa 96 miliona).

Započinjemo sa najbolje plasiranom…