alkohol u krvi

Mitovi i zablude o alkoholu u krvi

Metropol Samo urbano

Koncentracija alkohola u krvi se mjeri u promilima, odnosno gramima po kubnom centimetru, a već 0,3 promila umanjuje psihofizičke sposobnosti konzumenta. Zbog činjenice da je alkohol najčešće prisutan u noćnim izlascima, postoji mnogo mitova u alkoholu u krvi, brzom triježnjenu, te pokušaju prevare policijskog alkotesta. Mi vam donosimo najčešće mitove i zablude.

Ako popijemo veliku količinu kafe, brzo ćemo se otrijezniti?

To nije tačno. Nikakvim lijekovima i pićima ne možemo ubrzati proces triježnjenja. Kafa ima samo privremeni i minimalni učinak, a to nikako ne smanjuje količinu alkohola u krvi.

Hoće li žvaka ili bombona prevariti alkotest?

Policijskim alkotestom se ne analizira miris u dahu, već količina alkohola, tako da mit o tome da će žvaka ili bombon prevariti alkotest pada u vodu.

Veća količina unosa hrane onemogućava da se napijemo?

To je donekle tačno, jer količina hrane u želucu ima uticaj na to kako brzo će se alkohol apsorbovati u krv, ali ona ne može spriječiti opijanje pogotovo ako se radi o većoj količini alkohola. Možda ćete se samo sporije napiti, a velike su šanse da će vam hrana koju ste pojeli izaći na usta.

alkotest

Umivanje hladnom vodom ili hladan tuš nas može otrijezniti?

Neće. Pranje u hladnoj vodi ne ovisi o brzini razgradnje alkohola u tijelu, a postiže se samo to da umanjuje neugodan miris alkoholizirane osobe.

Pijemo koktele gdje se alkohol ne osjeti i od toga se nećemo napiti?

To je česta utjeha kada se izlazi napolje, jer vlada mišljenje da su kokteli pitomi i da se od njih ne možemo napiti. To nije tačno. Alkohol se već nalazi u koktelu i opit će vas na isti način, kao i bilo koje drugo alkoholno piće. Voćni sokovi samo maskiraju okus alkohola, ali on je tu i doći će do vaše krvi.

Ako pijete, NE VOZITE!!!!! Ni jedan život nije vrijedan par čaša vina ili piva!!!