FENA Novost: Brčko: Uspostavljena mreža za podršku svjedocima/žrtvama

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-11-24 15:23:48

Brčko: Uspostavljena mreža za podršku svjedocima/žrtvama

BRČKO, 24. studenoga (FENA) – U Brčkom je u četvrtak održana svečana primopredaja potpisanog Protokola o međusobnoj suradnji mjerodavnih institucija i udruga/fondacija u pružanju podrške svjedocima/žrtvama.

Protokol je potpisan u okviru projekta “Osiguranje pristupa pravdi za svjedoke/žrtve kroz jačanje postojećih i uspostavi novih mreža za podršku svjedocima u BiH”, koji provode udruga građana “Vive Žene” Tuzla u partnerstvu s udrugom građana “Medica” Zenica, Fondacijom “Udružene žene” Banja Luka i Agencijom za suradnju, edukaciju i razvoj ACED Banja Luka, a sve uz financijsku potporu Europske unije.

Potpisivanjem protokola uspostavljena je 13 po redu institucionalna mreža za podršku svjedocima/žrtvama u BiH.

Cilj projekta je pružanje adekvatne, multidisciplinarne podrške svjedocima/žrtvama na području Brčko distrikta prije, za vrijeme i nakon svjedočenja.

Predsjednica UG “Vive žene” Tuzla,Jasna Zečević kazala je da navedeni projekt članicama mreže pruža adekvatne edukacije iz psihosocijalnog pristupa u radu sa žrtvama/svjedocima, a usporedo se radi i na jačanju kapaciteta profesionalaca iz institucija i nevladinih organizacija.

Izvršna direktorica Fondacije “Udružene žene” Banja Luka Aleksandra Petri istaknula je kako je od iznimne važnosti da profesionalci iz institucija i nevladinih organizacija međusobno surađuju unutar mreže, jer svjedoci/žrtve često imaju potrebu za više vrsta pomoći, od psihosocijalne pa do ekonomske.

(FENA) R.G.

http://ift.tt/2g7WuB5