Zimzeleno a novo

Zanimljivi diskografski projekt – Zimzeleno a novo

Glas.ba RTV

Po ideji Zlatka Turkalja, eminentnog muzičkog urednika, voditelja te velikog poznavatelja ovdašnje scene, 2015. godine je u okrilju Croatia Recordsa niknuo verlo zanimljivi diskografski projekt “Zimzeleno a novo“.

Iza ovog naslova krije se namjera da se današnje, novomilenijske muzičke snage spoje sa značajnim autorima i izvođačima iz 1960-ih, ’70-ih i ’80-ih godina, odnosno da evergreeni iz tog vremena dobiju potpuno drugačije, ovovremeno autorsko tumačenje.

Tako je nastala prva kompilacija ”Zimzeleno a novo”, na kojoj su, među ostalim, obrađene pjesme “Sreća” Josipe Lisac (u izvedbi mlade Antonele Doko), “Kuća za ptice” Arsena Dedića (obradila Queen of Sabe), “Stare ljubavi” Tereze Kesovija (M.O.R.T.), “Negdje postoji netko” Drage Mlinareca (Gatuzo) i “Svijet je moj” Radojke Šverko (Bang Bang).

Nastavak je donio nove zanimljive trenutke: obradu legendarne “Plavuše” Kiće Slabinca (Fluentes), klasik Indexa “Balada” (Renata Sabljak), “Ostala si uvijek ista” Miše Kovača (grupa The Answer), megahit Novih fosila “Šuti moj dječače plavi” (The Blondes), “Vjeruj u ljubav” Olivera Dragojevića (Vindon Havin) i dr.

Prva dva izdanja postigla su veliki uspjeh kod publike i Croatia Records već priprema treće.

Još je nepoznati svi naslovi koji će se naći na novom albumu, ali je jučer predstavljen video prvog broja za ”Zimzeleno a novo 3” – obrada melodije grupe Denis & Denis “Čuvaj se”, koja je pomalo ostala u sjeni ostalih megahitova jednog od najpopularnijih bendova osamdesetih godina prošlog stoljeća. Obradu je urednik Zlatko Turkalj povjerio grupi K.I.P.

“Svakom novom verzijom u ovoj glazbenoj akciji ne želi se dobiti tek običan prepjev, samo nova snimka, već pjesma koja koja će zadržati osnovnu melodiju, ali i potrebni kreativni odmak od originala i što je važno, čvrstu povezanost s novim izvođačem. To nije uvijek lako postići jer radi se o zadacima – pjesmama koje su glazbeni dokumenti svoga vremena. No, što se tiče grupe K.I.P. oni su u potpunosti uspjeli”, komentar je Zlatna Turkalja.

Kakav je dosadašnji rezultat ovog zanimljivog projekta zagrebačke diskografske kuće, na sljedećoj stranici u video galeriji poslušajte u nekoliko odabranih primjeraka.