Kompjuter pirati

Ugašena muzička torrent stranica What.CD

21. vijek Internet

What.CD, muzički torrent site dostupan samo uz pozivnicu (i sa gotovo milion korisnika), gotovo deset godina s uspjehom je izbjegavao gnjev glazbene industrije, koja je imala manju prodaju zbog njegovih ‘usluga’. Sada, pak, ta industrija može mirnije spavati: stranica je zatvorena iznenada prošlog četvrtka, nakon prepada na njene servere u Francuskoj.

“Zbog nedavnih događaja, What.CD se isključuje. Vjerojatno se nećemo vratiti u bilo koje vrijeme u našem sadašnjem obliku. Sve stranice i korisnički podaci su uništeni.”, objavila je stranica u četvrtak.

Prema TorrentFreaku, francuski cyber-krim odjel, zajedno s francuskom glazbenom grupom SACEM, upali su u prostorije sa serverima nakon dvije godine istrage, ali su vlasnici o tome na Twitteru upozorili svoje korisnike. Francuski časopis Zataz objavljuje da nema uhićenja i da se vjeruje da osnivač stranice živi u Velikoj Britaniji te podsjeća na slučaj kada je 2007. ugašen OiNK, a osnivač i šest korisnika su optuženi za urotu da varaju glazbenu industriju.