Edhem Kozar

Ručno rađene gitare, da ili ne?

Glas.ba RTV Intervju

Prema službenim informacijama, u ex-Yu zemljama čak 77 majstora bavi se ručnom izradom glazbala, a najveći broj se orijentirao na električne i akustične gitare.

Jesu li one bolje ili lošije od serijski proizvedenih instrumenata pitanje je poput sličnih dilema – industrijska hrana, namještaj ili odjeća nasuprot kućnoj radinosti – a odgovor isto tako sličan: sve zavisi od sklonosti i potreba. Ako vjerujete u umijeće majstora i njegovo tehničko znanje te znate šta vam treba, vjerovatnost da ćete dobiti idealnu gitaru je velika.

Ručno rađene gitare
Sa izložbe gitara u Novom Sadu

Nedavno je veliki izbor ručno rađenih električnih gitara predstavljen na izložbi u Novom Sadu, koju je priredio Sead Lorbek, a svoje djela predstavili su Srđan Janković ,Veljko Petković, Zebra Unicorn Guitars, Tomisić Guitars i drugi majstori iz Novog Sada i okolnih gradova.

U srednjoj Bosni poznat je Mirza Kovačević iz Novog Travnika, tvorac je prve bosanskohercegovačke električne gitare. Njegov otac i stric su bili vrsni majstori, a on je porodičnu tradiciju nastavio od 2001. godine, da bi do danas napravio više od 300 jedinstvenih gitara s oznakom ‘ MK guitars’.

Kako otkriva, instrument koji je on izradio sviraju Vlatko Stefanovski, Bata Kostić, Muris Varajić, Damir Imamović, kao i mnogi drugi gitaristi.

Drugi majstor u istom kraju je Edhem Kozar iz Turbeta, mjesta nadomak Travnika.

Ljubav prema gitarama još iz srednjoškolskih dana postala je i preokupacija od 2012. godine, tek nakon što je Edhem postao penzioner. Kako kaže, ni sada to nije posao od kojeg može živjeti, ali zadovoljstvo koje ima kada završi svoj rad i zadovoljstvo muzičara koji isprobaju instrument dovoljan je razlog da se time bavi.

Opredijelio se samo za jedan model, gitaru po uzoru na Fender Stratocaster. Kratku priču poslušajte u našem video intervjuu.

https://youtu.be/_Q9cMPz5oFw