smrtonosna droga

Pop i hip-hop za upotrebu droga više nego heavy metal

Ludometar Zanimljivo

Temeljna analiza tekstova benda Black Sabbath pokazala je da jedan od najpopularnijih heavy metal sastava ikada ne veliča upotrebu narkotika ni blizu tome koliko šira javnost vjeruje, prenosi portal Taylor & Francis Online.

Ova analiza sprovedena od strane američkog Nacionalnog instituta o zloupotrebi droga i opojnih sredstava pokazala je da heavy metal žanr ne veliča upotrebu narkotika ni približno kao žanrovi poput popa, hip-hopa i sličnih što je analizirano u posebnim studijama.

Naučnici koji stoje iza ovog istraživanja, Dr Kevin Conway i Dr Patrick McGrain, analizirali su 156 pjesama sastava Black Sabbath sa 19 albuma snimljenih u periodu između 1970. i 2013. godine. Njihovo istraživanje pokazalo je da samo 13% tih pjesama bavi zloupotrebom narkotika, od čega 60% njih u negativnom kontekstu. U zaključku studije naučnici kažu: “Suprotno uverenjima da heavy metal muzika veliča upotrebu narkotika, tekstovi sastava Black Sabbath u suštini upozoravaju kako zloupotreba narkotika remeti slobodnu volju, postaje centar svijeta za osobu u pitanju i donosi nebrojeno mnogo patnji”.

Nasuprot tome, analiza sprovedena 2014. godine pod imenom “Sleng droge u hip hop muzici” pokazala je da rap i hip-hop izvođači konstanto veličaju zloupotrebu narkotika u svojim tekstovima, a veličanje opijata prepisanih od strane ljekara je trend u porastu kada je ova muzika u pitanju.