Dan dobrote

Jeste li jučer bili Dobri? A, danas?

GPS za dušu Igra života Jedi moli voli

Osim što ste jučer mogli svjedočiti fenomenu Super-mjeseca, što je kosmička slučajnost ili nešto više, jučerašnji dan je obilježen i kao Svjetski dan dobrote.

Ne čudi ako niste znali da ovaj datum uopće postoji, s obzirom na surovost današnjice i potpune izoliranosti te abnormalne brzine života. Zaboravimo šta samo jedan osmjeh može učiniti.

Ali, haj’mo ispočetka: 13. novembra, 1998. godine u Tokiju održana prva konferencija Svjetskog pokreta za dobrotu. Njegov osnovni smisao je: riječi zahvalnosti, osmjesi i dobra djela, to je sve tako jednostavno i važno u svakodnevnoj komunikaciji , a Dan dobrote je prava prilika da se učini dobro.

Pustiti nekoga preko reda, odnijeti igračke u sirotište, pokloniti beskućnicima ručak, sve je to tako ‘malo’, a izaziva lančanu reakciju dobrote u čitavom društvu.

Razne studije pokazuju da oni koji čine dobra djela rjeđe su bolesni i duže žive. Veliki ruski pisac Lav Tolstoj je nazvao dobrotu najneophodnijim začinom, jer najbolje osobine bez dobrote ništa ne vrijede, a najgori poroci s njom se lako opraštaju.

Međutim, možda bi svaki dan trebao biti Taj dan. Ovo, svakako, nije lak proces. Evo, na primjer, jutros vas je prije vremena probudio alarm, jutarnju kafu ste popili na eks, vrlo vjerovatno ste na putu do posla imali vjerne pratitelje – pse lutalice i molili boga da nisu ogladnili i da vas ne gledaju kao veliki biftek, šefu niste rekli ni ‘dobro jutro’, a već ima mnoštvo kritika na vaš račun… I hajde ti sad budi Dobrica!?

Ipak, mijenjati se možemo malim koracima. Što je, možda, i najbolje.

Za početak, pokušajmo se ne ljutiti za sitnice, udahnuti duboko i izbrojati i do 50, ako treba. Sjetimo se i da svaki problem ima rješenje i da drugi nisu nužno krivi. Živimo samo ovaj jedan i kratak život, zato probajmo biti dobri i danas, i sutra i svaki drugi dan.

Unatoč tome što je Dan dobrote bio jučer.