Pun mjesec

Muzičari i svi umjetnici – večeras je vaša fešta!

21. vijek Naučno (ne)dokazano

Fenomen koji možemo vidjeti u noći 13. na 14. 11. ove 2016. godine naziva se ”super mjesec”, jer će se nama na Zemlji činiti veći i svjetliji nego inače.

Taj fenomen ‘najpunijeg punog mjeseca’ događa se kada u liniji Zemlja – Mjesec – Sunce naš prirodni satelit dođe najbliže Zemlji, a bude u suprotnoj strani prema Zemlji od Sunca.

Koliko je rijedak pokazuje podatak da se to prethodni put dogodilo 1948. godine, što znači da ga ogromna većina Zemljana nikada nije vidjela, a da ćemo narednu priliku za tako nešto imati 25. oktobra 2034.

Astrolozi tvrde da pun mjesec ima uticaj na mnoge ljude širom svijeta, uzrokujući emocionalnu nestabilnost i nesigurnost. Budući da je gravitacijska sila Mjeseca toliko jaka da uzrokuje plimu i oseku, možda se mijenja gravitacijski učinak na žlijezde i organe koji mogu donijeti promjenu raspoloženja. To možda objašnjava činjenicu da za vrijeme punog mjeseca svi pomalo ‘polude’, pogotovo žene, za koje se tvrdi da jače osjećaju njegov učinak.

No, takođe, oni tvrde da jednom godišnje pun mjesec potiče inspiraciju kod muzičara, glumaca i općenito umjetnika te javnih osoba.

Ako je to ovaj večerašnji najpuniji puni mjesec – noć ne propustite za nova djela vaše duše!