Hard Rock Cafe se širi Balkanom

Brbljaonica Show Time

Prvi Hard Rock Caffe na Balkanu otvoren je početkom 1990-ih u Zagrebu, u Gajevoj ulici. Imao je originalni znak na ulazu i niz rokerskih memorabilija po zidovima – uglavnom vezanih za lokalne muzičke zvijezde i događaje – te je priređivao stalne klupske svirke, ali licencu vlasnika tog slavnog američkog brenda nije imao.

Rezultat: početkom 2008. Trgovački sud u Zagrebu donio je presudu prema kojoj klub Hard Rock Caffe (bio je to mali trik sa dodatnim ”f” u nazivu, ali nije pomoglo) nema licencu za korištenje tog imena i loga te da u roku od osam dana mora hitno promijeniti naziv kafića, a vlasnicima autorskog prava platiti odštetu od 75.000 kuna (10.000 eura), uz sve sudske troškove.

Također bez licence, Hard Rock Cafei su otvoreni krajem 1990-ih u Banja Luci i 2000. u Zenici. Potonji je naziv promijenio još prije nego što je stiglo moguće upozorenje, a banjalučki je zatvoren i vlasnik je posao preusmjerio na Hard Rock Radio.

Hard Rock Zenica

Licenca za Hard Rock Cafe je zamršena i (pre)skupa stvar. Osim što prostor treba imati odgovarajuću veličinu i unutrašnjost dizajnirana prema predlošku, ugostiteljski sadržaj koji se nudi gostima mora zadovoljavati sve stroge norme franšize, a cijena da bi neko mogao dobiti taj znak na ulazu lokala vrtoglava je.

U proljeće 2013. hrvatski su mediji pisali o zainteresiranosti vlasnika lanca da ‘pravi’ Hard Rock otvore u Zagrebu. To se još nije dogodilo. Vjerovali ili ne, daleko od javnosti vodio se pravi mali lobistički rat gdje će na Balkanu biti otvoren prvi sa licencom i zvaničnim statusom unutar brenda – i on je 21. 5. 2015. osvanuo u Podgorici.

Upravo ovih dana beogradski mediji pišu da će sljedeći dobiti Beograd, na mjestu čuvene kafane ”Ruski car” na samom početku Knez Mihailove.

Hard Rock Cafe Podgorica
Hard Rock Cafe u Podgorici

Inače, prvi Hard Rock Cafe je otvoren 1971. godine u Londonu, kada su Amerikanci Isaac Tigrett i Peter Morton, kaže legenda, u potrazi za dobrim burgerom otvorili sopstveni restoran, a ubrzo ga počeli ukrašavati rock memorabilijama – gitarama, omotima LP ploča, posterima sa autentičnim potpisima i sl.

Kakav je to posao postao pokazuje podatak da je Morton potrošio 80 miliona dolara da ’95. otvori Hard Rock Hotel u Las Vegasu, a deset puta više je zaradio kada ga je kasnije prodao, uključujući sva prava na brend.

Lanac trenutno ima 157 cafea, 22 hotela i 11 kasina u 59 zemalja, a pored predviđenog Hard Rocka u Beogradu, za 2017. godinu planirano je još 7 cafea, među kojima i u – Vatikanu!

Hard Rock Cafe, kao kombinacija puba i restorana, nije nešto najbolje što možete dobiti kao gost. Ali je prepoznatljiv i popularan po autentičnom ambijentu kojim dominiraju originalne memorabilije vezane za najslavnije muzičare svijeta. Prva u kolekciji koju danas čini oko 77.000 eksponata bila je Fender gitara Erica Claptona, izložena u londonskom Cafeu 1979. (eh, da, kad platite licencu, onda dobijete pravo i na originalne eksponate). Uz brendirane suvenire, koji se prodaju u svakom Hard Rock Cafeu, ovo je, zapravo, postala obavezna turistička destinacija, mjesto za fotografiranje i degustaciju po principu ”Znaš, ipak sam bio tamo”.

Hard Rock Cafe London