Škoda brojčanik

Fabia koja je prešla čak million kilometara

21. vijek Auto-moto

Poznata uzrečica koju često čujemo u krugovima zaljubljenika u automobile je: “Nije stvar u tome šta vozite, nego kako vozite”. Naravno, veoma je bitno ko je i pod kojim uslovima proizveo vaš automobil, ali ne možemo krivnju uvijek svaliti na proizvođača, ako nešto krene po zlu.

Ova priča dokazuje kako je briga o limenom ljubimcu itekako bitan faktor. Ima li bolji svjedok za to od Nijemca Petera Kirchhoffa, vlasnika Škode Fabije prve generacije, koji je sa njom prešao nevjerovatnih million kilometara. Tih sedam brojki na brojčaniku nije ni predviđeno, dakle ovaj automobil je probio magičnu granicu u koju nije vjerovao ni proizvođač i nastavio sa kotrljanjem.

Junak ove priče Škoda Fabia opremljena 1,9 – litrenim TDI motorom, proizvedena je 2000. godine i kada su ključevi predani u ruke vlasniku, brojčanik je pokazivao samo pređenih 11 kilometara. Trinaest godina kasnije, on dokazuje da je i nemoguće moguće.

Nijemac je redovito u svesku zapisivao brojke, uz priložene račune i troškove održavanja. Milioniti kilometer Peter je proslavio u gradu Mlada Boleslav, dovezavši automobil ispred Škodinog muzeja, gdje su mu se pridružili njemački fanovi ovog branda, a radnici su mu čestitali na velikom uspjehu i sa ponosom gledali na malu srebrnu Fabiju, sposobnu za velike stvari. Da je to najbolja preporuka za ovaj autić, stvarno jeste.

Škoda Fabia rekorder