Knjiga i caj

Krevet, dekica, čaj… i dobra knjiga!

Čitam Cooltura

Kišovito, tmurno i hladno vrijeme za većinu znači – krevet, dekica i topli napitak. Ovoj slici fali i jedna dobra knjiga. Donosimo vam nekoliko prijedloga, a na vama je da izaberete i da “jesen u vama ne tuguje”.

 FRANSESK MIRALJES: “Ljubav malim slovima”

Kako je jedan mačak natjerao  usamljenog profesora germanistike da pronađe prvo sebe, pa onda i ljubav, dakle možda vas baš ova knjiga ohrabri da učinite nešto što ste odavno željeli – ali toga niste bili svjesni.

MARIJA ŽEŽELJ: “Moj slatki život”

Ako volite takozvane školske ljubavne romane – koji govore o onim najtežim, pubertetskim ljubavima i mukama nepopularnih djevojaka, onda se prihvatite ovog romana. Pročitajte to kako je kad se u Srbiji trinaestogodišnja Nađa, koja ne nosi haljine i sprema kolače, zaljubi u popularnog Filipa. Auorica knjige ima samo 17 godina i napisala je roman koji je za kratko vrijeme pobrao simpatije kritičara.

ANILDA IBRAHIMI: “Crveno poput nevjeste”

Da li ste se ikada zapitali kako su živjele i kako žive žene u Albaniji? Da li ste ikada i pomislili da su njihove sudbine skoro sasvim jednake onima koje su preživljavale naše majke, bake, prabake? Anilda Ibrahimi rođena je u Valoni, ali živi i radi kao novinar u Italiji. Za “Crveno poput nevjeste” dobila je mnogobrojne nagrade – reklo bi se sasvim zasluženo. Priča prati porodičnu sagu – živote četiri generacije žena u južnoj Albaniji, a uz to “pruža i uvid u historiju Albanije dvadesetog vijeka, uz rat, krv, ljubav, izdaju, snove i razočaranja”.

ANTE TOMIĆ: “Što je muškarac bez brkova”

Splićanin Ante Tomić, hrvatski književnik i novinar, napisao je ovaj roman prvijenac još 2000. godine i njime postigao veliki uspjeh. Ukoliko ste među onim generacijama koje su odrastale ljetujući po Dalmaciji, ovaj roman o Smiljevu i njegovim živopisnim, prepoznatljivim i (ne)simpatičnim mještanima vratiće vas u djetinjstvo i mladost. Ova tipična dalmatinska seoska sredina dospjela je na filmsko platno 2005. godine u istoimenom filmu Hrvoja Hribara, a garantira vam neprekidan smjeh.