Paganini

Rijetko oboljenje Paganinija učinilo virtouzom na violini

GPS za dušu Jedi moli voli Pričam ti priču

Nikolo Paganini je jedan od najvećih svjetskih virtuoza na violini ikad – činjenica. Otac ga je naučio da svira mandolinu kad je imao pet godina, a dvije godine kasnije naučio je svirati i violinu – druga činjenica. Nastavnici su kasnije govorili da više nemaju šta da ga nauče i do svog punoljetstva postao je poznat u Đenovi i Parmi, a deceniju kasnije cijela Evropa je znala ko je Paganini.

Sve su to činjenice koje su dovele do toga da je Paganini konstantno i dramatično povećavao tehničke mogućnosti violine. Mogao je uraditi stvari koje niko nikada ranije nije uradio na nekom od instrumenata. Bio je u stanju svirati tri oktave preko četiri žice, što je mnogim violinistima gotovo nemoguće danas, pa su ga prozvali “đavolji violinist”.

Kako je uspijevao u tome? Decenijama su se to svi pitali, a sad znamo – Paganini je imao rijetko oboljenje pod imenom Marfanov sindrom.

Ovaj sindrom podrazumijeva genetički poremećaj koji mijenja oblik vezivnog tkiva, čineći ga neubičajeno dugim i produžavajući prste koji su tanki i gipki. Njegov lični fizijatar napisao je 1932. godine kako njegove ruke nisu mnogo duže od prosječnih, ali su svi dijelovi tako rastezljivi da mogu udvostručiti svoju veličinu. To mu je omogućilo da bez promjene pozicije savija zglobove lijeve ruke, koja dodiruje žice, dok se desni zglob prirodno kreće i savija, a da se pri tome ne umara i ne opterećuje.

Sad, kada to znate, možda ćete u njegovim kompozicijama čuti nešto novo, a za ilustraciju izabrali smo izvedbu sjajne Vanesse Mae.