mjesec knjige

U Zenici završena manifestacija ‘Mjesec knjige’

Cooltura Saznajem

Opća biblioteka u Zenici, u okviru tradicionalne manifestacije “Mjesec knjige”, realizovala je tokom oktobra 18 različitih sadržaja, među kojima je bilo najviše književnih programa.

Ove godine akcent  je bio na predstavljanju novih knjiga zeničkih autora. Tako su promovisane knjige Amira Talića, mlade zeničke pjesnike Safije Vehabović, zatim Mirze Begovića, te aforistička zbirka Avde Bašića.

U prvom dijelu “Mjeseca knjige” predstavljena je putopisna zbirka Ibrahima Kajana, te upriličena izložba slika rađenih akrilik tehnikom čiji autor je daroviti mostarski slikar Halil Salčin.

-Nisu zaboravljeni ni velikani pisane riječi, Muhamed Kondžić i Nedžad Ibrišimović, koji su duži ili kraći period živjeli u Zenici, a kada je riječ o Kondžiću, treba spomenuti da je priređena i prigodna izložba o njegovom životu i djelu – kaže direktor Midhat Kasap.

U okviru manifestacije, u saradnji s javnim ustanovama i udruženjima, obilježeni su i značajni datumi, Dječija nedjelja, Dan mentalnog zdravlja i Međunarodni dan bijelog štapa.

Za najmlađe je priređena izložba knjiga Muharema Omerovića, te upriličeno javno čitanje priča iz knjige “Iste smo ljubavi ti i ja”, čije su autorice Ferida Duraković, Sonja Jurić i Tanja Stupar-Trifunović.

-Izuzetno zapažena i vrijedna bila je promocija knjige Josipa Dujmovića o sarajevskim Indexima, u okviru nove edicije Opće biblioteke pod nazivom ‘Zona muzika’, koju će uređivati bibliotekar Haris Abdagić – ističe Kasap.

Ovogodišnji “Mjesec knjige” završen je predavanjem za tinejdžere, u kojem je doc. dr. Larisa Redžepagić-Gavran govorila o obolijevanju tinejdžera od šećerne bolesti i problemima koje u njihovoj dobi uzrokuje pretilost.

Najveći broj programa Opća biblioteka Zenica je realizirala samostalno, a saradnici u pojedinim programima bili su Centar za mentalno zdravlje Doma zdravlja Zenica, organizacija Save the Children, Savez slijepih boraca u Zeničko-dobojskom kantonu i Udruženje DLAN iz Zenice.

(FENA) L.A.