Bel Canto, a capella sastav

Muzički biseri koje vrijedi polirati!!

Muzika BiH Show Time

Nakon što je zenička pjevačica Mima Kemez potkraj 2011. osnovala devetočlanu trip a capella grupu Bel Canto, prvi nastupi dali su naslutiti da se radi o vrlo posebnoj muzičkoj pojavi na BiH sceni, koja bi mogla uhvatiti korak sa nekim poznatijim regionalnim pjevačkim sastavima.

Otprilike baš u to vrijeme već su svjetsku slavu stjecali slovenački Perpetuum Jazzile, čiji je a capella cover hita ”Africa” grupe Toto, snimljen 2009. godine, postao hit na YouTube kanalu (i do danas je pogledan više od 19 miliona puta), dok je u Beogradu senzacija postao hor Viva Vox, formiran 2005. godine, koji od 2009. svoj stil oblikuje uz ritmičku podršku beatboxa, vokalne tehnike kojom se imitiraju zvuci bubnjeva i perkusija, te počinje izvoditi popularnu muziku isključivo glasovima.

Bel Canto
Bel Canto

Zenički Bel Canto pažnju nije privukao samo zbog činjenice da je bio prvi takav sastav u BiH, nego i vrlo originalnim, impresivnim, maštovitim izvedbama svjetskih i domaćih rock klasika, koje su im već u ranoj fazi donijele nagradu na Vocal Marathonu u Rijeci (2012.), a poslije gostovanja u Rusiji (2013.) i nagradu Moskovskog Komiteta za umjetnost. Avaj, umjesto blistave (i vrlo vjerovatno internacionalne) karijere, sastav se krajem 2015. tiho ugasio.

Jedan od razloga, možda, i samo možda, jeste da većina muzičkih grupa izvan metropole mora uložiti višestruko više napora za isti rezultat onih koji žive i rade ‘na kućnom pragu’ velikih medija. Ilustracija: kada je u Sarajevu 2013. formiran a capella kvintet BasicS, jedna utjecajnija redakcija ih je proglasila prvim takvim sastavom u zemlji.

Nažalost, ni oni nisu potrajali i zadnju bilješku o njima pronalazimo na njihovoj fb stranici, iz septembra 2014., u kojoj objavljuju da tragaju za zamjenskim petim članom, što se, po njihovom priznanju, ispostavilo težim nego obići svijet za 80 dana.

BasicS. vokalni sastav
BasicS

Ipak… može li treća biti sreća?

Te 2014. godine u Sarajevu je formiran i No Limit, vokalni sastav koji čine Negra Čičić, Ajsela Zoronjić, Andrea Krasnić, Alen Hadžić Morris i Nedim Bašić. Njihov talent i potencijal još nisu dobili formalne potvrde, nisu imali velike nastupe, nisu izdali album, ali – činjenica da na startu karijere, uz obrade poznatih pjesama, rade i na vlastitim autorskim temama, potvrđuje da su učinili taj presudni korak više.

Koliko jesu muzički biser, koji vrijedi polirati, pogledajte u kolažu video zapisa načinjenih na njihom nedavnom prvom samostalnom ‘cjelovečernjem’ nastupu u zeničkom klubu Zona. Uz pomoć onih koji uređuju muzičke radijske i TV emisije i onih koji se bave koncertnim produkcijama, neka No Limit bude nadoknada za dva ranija bisera koje smo ispustili iz ruku.

1 razmišljanje na “Muzički biseri koje vrijedi polirati!!

Komentari su zatvoreni.