FENA Novost: U Kaknju realizacija projekta održivog upravljanja seoskim vodovodima

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-10-25 15:27:20

U Kaknju realizacija projekta održivog upravljanja seoskim vodovodima

KAKANJ, 25.oktobra (FENA) – U općinskoj upravi Kaknja je, u okviru realizacije projekta pod nazivom „Odgovorno i održivo upravljanje seoskim vodovodima“, održan sastanak na kojem su sudjelovali šef Službe za privredu, urbanizam i zaštitu okoline Mirza Fazlić, koordinatorica projekta Maksuma Topalović, iz Udruženja Alternative Kakanj, i koordinatorica projekta “Mreža NVO za održivo korištenje energije i prirodnih resursa – ETNAR” Jagoda Munić.

Na sastanku je analizirana realizacija tog projekta, koji finansijski podržava Evropska unija.

Istaknuto je da projekt „Odgovorno i održivo upravljanje seoskim vodovodima“, koji se realizira u Kaknju, može poslužiti kao primjer dobre prakse da će biti predstavljen na međunarodnim konferencijama koje će biti održane do kraja godine.

-Kakanjsko udruženje jedno od uspješnih dobitnika malih grantova u okviru ETNAR projekta, koje potvrđuje da je identifikovalo realne probleme i započelo njihovo rješavanje u suradnji s lokalnom upravom, što daje posebnu težinu projektu- istakla je Jagoda Munić.

Naglašeno je da je zajedničko djelovanje u području zaštite okoliša važno i korisno za sve aktere društva, a posebno je važna legalizacije seoskih vodovoda, jer se ne radi o preuzimanju vodovoda, već o pravnom uređenju ove oblasti.

-Korisnici trebaju razumjeti da, uvođenjem paušala i/ili satova za mjerenje potrošnje vode, odnosno naplate, ne plaćaju vodu kao prirodni resurs, već brojne usluge dovoda vode od izvora do česme- kazala je Maksuma Topalović. 

(FENA) E.F.