FENA Novost: Rusija produžuje moratorij na zračne udare u Aleppu

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-10-25 20:02:14

Rusija produžuje moratorij na zračne udare u Aleppu

MOSKVA, 25. oktobra (FENA) – Rusija je saopćila u utorak da će produžiti moratorij na zračne udare na sirijski grad Aleppo na deveti dan, ali su posmatračka grupa i zvaničnik civilne zaštite u dijelu grada pod pobunjeničkom kontrolom saopćili da je grad napadnut u posljednjim danima.

Portparol ruskog ministarstva odbrane, genel major Igor Konašenkov, izjavio je da se ruski i sirijski avioni nisu čak ni primakli, a kamoli bombardovali razoreni grad od prošlog utorka kada je Rusija prekinula zračne udare uoči pauze u neprijateljstvima.    

Taj moratorij na zračne udare je produžen, izjavio je drugi zvaničnik ministarstva odbrane Sergej Rudskoj, ne konkretizujući koliko dugo.

Rudskoj je kazao da to znači da će ruski i sirijski avioni nastaviti da se zadržavaju van zone od 10 kilometara od Aleppa.

Sirijska opservatorija za ljudska prava saopćila je, međutim, da su zračni udari nastavljeni nakon što je pauza u sukobima okončana prošle subote, usmjeravajući se na glavne linije fronta, među kojima i one na jugozapadu grada. Nije, ipak, bilo civilnih žrtava od zračnih udara po istočnom Aleppu, saopćila je posmatračka grupa. 

Ibrahim Abu al-Laith, zvaničnik civilne zaštite u istočnom Aleppu, također je kazao da su u zračnim udarima i granatiranju pogođeni pobunjenički dijelovi grada u prošloj sedmici.

– Bilo je artiljerijskog granatiranja i bilo je avionskih napada, grad je pogođen u nekoliko udara – kazao je.

U utorak su oblasti zapadno od grada također pogođene u zračnim udarima, saopćila je Opservatorija. Zračni udari po Aleppu nastavljeni su tokom primirja.

Rusija je najmoćniji saveznik sirijske vlade protiv pobunjenika u građanskom ratu koji je sada duboko ušao u šestu godinu, prenosi Reuters.

(FENA) M.L.