Diego Armando Maradona

Zovem se El Diego – autobiografija argentinskog genijalca

GPS za dušu Pričam ti priču

“Ponekad mi se čini da je cijeli moj život na filmu, da je cijeli moj život odštampan na stranicama novina. Ali to nije tako. Postoje stvari koje su samo u mom srcu, za koje ne zna niko osim mene. Na kraju sam odlučio da kažem sve. Iako sam i dosad govorio mnogo toga, ipak osjećam da sam prešutio neke važne stvari, neke najvažnije stvari.”   

Ovim riječima započinje svoju autobiografiju argentinski genijalac, jedan od najslavnijih, a zasigurno najkontroverzniji sportista svih vremena, Diego Armando Maradona.  Siromašni dječak iz predgrađa Buenos Airesa, Maradona, postao je genije fudbala, šutom utirući svoj put do legende Južne Amerike, Evrope i svijeta. Taj put bio je trnovit, prepun Diegove borbe s pritiscima života, unutar i izvan igre. Bio heroj ili negativac, jedna stvar o Maradoni je sigurna: On je bio najveći igrač svoje generacije, a možda i svih vremena. Nikad ranije legendarni Maradona nije ispričao svoju neobičnu životnu. Nikad do sad.  

Svoj put od siromaštva do velike fudbalske slave, Maradona prepričava sa zapanjujućom iskrenošću, ne izostavljajući ni jedan detalj: ozloglašenu polufinalnu utakmici protiv Engleske na svjetskom prvenstvu 1986, nevjerovatne preokrete i poteškoće tokom njegovog boravka u Napoliju, sramotu svog pozitivnog testa na droge u SAD 1994. i td.   

U ovoj nevjerovatno iskrenoj autobiografiji, ulazimo u um jednog od najtalentovanijih, najkontroverznijih i najkompleksnijih sportista našeg vremena – čovjeka razapetog između poslovnih zahtjeva klupskih šefova, navijača, medija i njegovog burnog ličnog života.  

Gledali smo ga, poistovjećivali se s njim, romantično uživali u njegovim genijalnim potezima, skupa s njim podizali pehare, ali se i razočaravali i sramotili zbog njegovih padova i pogrešnih, čak nesportskih, poteza, ali ipak nikad nismo imali priliku do kraja shvatiti ko je on. Dobili smo tu priliku, jer je heroj naših djetinjstava i mladosti odlučio da nam otvori svoje srce.  

Maradonina priča je istovremeno ispovijest, otkrovenje, izvinjenje, ali i slavljenje života.