korejska sirena

Upoznajte prave sirene – posljednja generacija Haenyo, korejskih žena mora

GPS za dušu Jedi moli voli Nedosanjani svijet

Korejska  tradicija dubokog  ronjenja  u potrazi za ostrigama, morskim krastavcima, ježevima, lignjama… datira još iz 5. vijeka. Izvorno, u ovoj profesiji su dominirali muškarci. Međutim, od 18. vijeka sve se više žena zanimalo za ovu oblast. Dobile su ime Haenyo, ili bukvalno prevedeno „Žena mora“, odnosno sirena.

Ova tradicija je fascinirala njujorškog fotografa  Mijoo Kima, koji je  napravio seriju fotografija, te na taj način dokumentovao njihov život posvećen moru. Kim smatra da korejske sirene nose naslijeđe i da su posljednje koje će se baviti ovakvom vrstom ronjenja.

Ronjenje, svakako, nije lak posao. Haenyo mora zaroniti do dvadeset metara u ledeno hladnu  vodu  bez ikakve opreme, držeći dah duže od dvije minute.

Kim, koja je i sama Korejka, željela je dokumentovati njihovu kulturnu baštinu, jer se o njihovom poslu jako malo zna izvan granica Koreje.  Proces snimanja nije bio lak. Ova kreativna fotografkinja se morala buditi u četiri sata ujutru i pratiti „sirene“ kroz njihovo morsko putovanje. Brod ih je vozio dva sata do Južne Koreje,tačnije do Gijang županije i to usred zime.

Na kraju, Kim je željela pokazati ljepotu žene, te hrabrost suočavanja sa svim nedaćama.

Pogledajte foto galeriju:

Izvor slika: Huffington post