Novi nasljednici ‘Audicije’ i ‘Nadrealista’

Cooltura Gledam

Kada već nije u nekim drugim aspektima dosegnula svoj nekadašnji vrhunski status u regionu, Bosna i Hercegovina se makar može s pravom dičiti novom generacijom teatarsko-kabaretskih junaka.

Na tragu slave nekadašnjih izvoznih aduta bh. humora, ”Audicije” i ”Top liste nadrealista”, u zadnjih nekoliko godina u Sarajevu su se pojavili protagonisti nove scene, koji se ne služe nikakvim ‘receptom’ kultnih prethodnika, već traže (i pronalaze) vlastiti put u pristupu realizaciji savremenih kulturnih proizvoda.

Baš ovo potonje je jedan od temeljnih postulata tima Magacin Kabare, grupe sarajevskih umjetnika koji kroz stand up komedije, pozorišne i kabaretske predstave, performanse, TV/web serijale, muzičke spotove i dokumentarno-igrane filmove, na provokativan, inovativan i britak način propituje aktuelna društvena pitanja. Dio publike u njima pronalazi odgovore, drugi dio se samo zabavlja, ali cilj se ostvaruje – bh. humor opet izbija u prvi plan.

Zabranjene bajke
Zabranjene bajke (izvor: facebook)

Magacin Kabare je formiran 2010. godine i djeluje u vlastitom malom klupskom prostoru. Među njihovim najnovijim adutima su ”Zabranjene bajke” (Aida Bukva) i ”Prekvalifikovana” (Sanela Krsmanović), sa Emirom Kapetanovićem i Dženanom Medanovićem kao autorskim timom u obje predstave.

U ”Zabranjenim bajkama” Crvenkapica je došla u Sarajevo zbog posla. Bila je to 1984. godina i sve je bilo kao u bajci. Vuk je dobio posao u ZOI-u, a ona i baka su uživale u šumi. Obzirom da je vuk dobio dodatni posao i ona je pokušala da radi za jednu sarajevsku izdavačku kuću. Nedugo zatim potpisali su ugovor i Crvenkapica je postala zaposlenik te izdavačke kuće. Izgledalo je toliko dobro da je slutilo na nesreću. Ona se desila i Crvenkapica je morala da reaguje na novonastalu situaciju: izašla je iz bajke i odlučila da napiše svoju…

Magacin Kabare, Prekvalifikovana
Prekvalifikovana (izvor facebook)

Kabare ”Prekvalifikovana” prati avanture bivše šalterske službenice Rabije Šuvalić, dame, gospoDŽe i roDŽene Sarajke. Radila je na šalteru u Pošti i bila ona koja je najbolje pečatala i koja je najbolje lizala markice, ali iznenada dobije otkaz. Dan kada je izašla iz Pošte bio je dan koji je Rabija označila kao svoj novi početak. Slobodna kao nikada do tada, počinje otkrivati talente koji su čučali u njoj. U potrazi za novim poslom, nije se libila aktivizma, umjetnosti, kulture i terorizma. I uvijek je bila prekvalifikovana…

Rijad Gvozden, 28-godišnji sarajevski glumac, rođen u Gornjem Vakufu i odrastao u Tuzli, nakon završenog studija na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu, 2011. ostvaruje prvu ulogu u filmu ”Prtljag” Danisa Tanovića, a iste godine piše scenarij i režira svoj prvijenac ”Porodični album”.

Rijad Gvozden
Rijad Gvozden, Bosanac na odmoru

Pojavljujući se u popularnom TV serijalu ”Lud, zbunjen, normalan” te sudjelujući u ”Magacin Kabare Showu” (2014.), Rijad se kvalificirao za jednog od novih junaka komedije, pa je 2015. uradio monodramu Mora od odmora – Bosanac na odmoru.

Upravo ovih dana s predstavom gostuje u srednjoj Bosni, koja se, poslije Travnika i Sarajeva, izvodi u Zenici (28. 10.), Ključu (29. 10.), Gračanici (3. 11. ) i Bugojnu (8. 11.)