Avid

Gramofoni – ljepša tonska prošlost korača u budućnost

21. vijek Tehnologija

Pitam 14-godišnjaka: Znaš li šta je diskofil? Je li to predmet ili čovjek? – odgovara protupitanjem.

Naravno, nikad čuo nije. Ali, sve zna o instagramu, šerovanju, romovima i ramovima, pametne telefone umije raspametiti i, dakako, sve je to normalno, on je dijete digitalnog doba, pa neka se onda umije nositi s njegovim izazovima. I on će sutra imati baš ovu ‘ljepšu prošlost’. Kao što moja generacija ima bolju zvučnu prošlost, kad je muzika u pitanju. Pa je gorke suze ronila čim su se javili prvi znaci da sa scene odlazi gramofonska ploča i gramofoni s njom.

Rijetki su slučajevi da se prošlost počne vraćati i to skoro na velika vrata. Tehnička gotovo nikada.

S gramofonima i pločama se to događa već neko vrijeme. Oni najuporniji nikada nisu ni gubili vjeru i sigurno sada uživaju u maloj pobjedi svojih uvjerenja.

Željeli smo provjeriti kakvu šansu ima ova teen generacija, padne li joj ikada na pamet otkriti gramofone.

Iznenadila nas je donekle ponuda u trgovinama na ovim prostorima. Nije senzacionalna, ali nije ni jadna.

Denon gramofon

Dakle, među jeftinijim primjercima ovog arhaičnog muzičkog stroja može se dobiti gramofon Denon DP-29F E2 s ugrađenim phono pretpojačalom (gore), koji se spaja na zvučni sistem analognom vezom i košta otprilike 120 eura.

Denon2

U jeftinijoj klasi je i Denon DP-200USB s cijenom od 200 eura (slika gore), ali ovaj je već kompatibilan s novom erom: uređaj može potpuno automatski pretvoriti zvuk ploče u digitalni MP3 audio zapis. Uključeni PC softver koristi Audio Waveform Recognition, koji provjerava prvih 15 sekundi svake pjesme i u Gracenote internet bazi traži meta-data podatake (dječače, onaj s početka priče, upomoć!) svakog glazbenog zapisa (izvođač, naslov, itd.), dok USB priključak na prednjem panelu omogućuje spajanje na USB flash drive.

Technica gramofon

Domaći Hi-Fi centri nude i srednje klase, kao što je Audio Technica LP1240, cijene cca 550 eura, čija će direct drive, headshell i anti-skating rješenja zadovoljiti prohtjevnije audiofile, a koji također ima moderni dodatak – USB izlaz koji omogućuje direktno spajanje na kompjuter za lakšu LP-to-digital konverziju (u MP3, WAV i druge formate).

Marantz gramofon

Analogna poslastica za sve obožavatelje vinila u višoj klasi je Marantz TT-15S1. Ima čvrstu i masivnu bazu izrađenu od akrilne smole, dizajna prilagođenog ostalim Marantz uređajima iz Premium serije, brušeni vrlo inertni akrilni tanjur debljine 3 cm s crnim matom od filca. Odličnu bazu nose čvrste antivibracijske izolacijske aluminijske nožice, a tanjur se vrti na state-of-the-art inverznom keramičkom ležaju.

Motor je prigušen i potpuno odvojen od baze kako bi se maksimalno spriječile vibracije. Takozvane “pametne stezaljke” osiguravaju odličan kontakt ploče s tanjurom. Beskontaktni magnetski anti-skating sistem eliminira neželjena naprezanja igle, a bešavni silikonski remen garantira potpunu preciznost brzine vrtnje. Cijena oko 1300 eura.

Superiornu klasu samo ćemo spomenuti i pokazati na slici – Avid gramofon od 18.600 eura.

Avid gramofon