Čak Palahnjuk Preživjeli

Preživjeli – drugi roman autora kultnog Kluba boraca

Čitam Cooltura

“Preživjeli” je drugi roman američkog romanopisca i novinara Čaka Palahnjuka, a objavljen je nakon spektakularnog uspjeha njegovog prvijenca “Klub boraca”, po kojem je, u režiji Dejvida Finčera, snimljen istoimeni, sad već kultni, holivudski blokbaster. “Preživjeli” je pesimistično humorističan postmoderni roman o cijeni slave i o ludilu, duboko ukorijenjenom u savremenom svijetu.

Tema romana je uspon i pad jedne televizijske mega-zvijezde, Tendera Brensona, posljednjeg preživjelog iz takozvane Pravovjerne sekte smrti. Na samom početku romana, Tendera zatičemo u pilotskoj kabini, kako, s uključenim autopilotom, leti iznad Pacifika, na visini od 12000 metara, u avionu bez putnika i bez goriva, koji će se uskoro survati u bezdan. U ovoj obeshrabrujućoj i bizarnoj “konstelaciji”, Tender Brenson crnoj kutiji (i naravno nama, čitateljima), priča o tome kako je od poslušnog i vaspitanog djeteta postao glamurozni TV prorok.

Možda naizgled preočigledno, ali sigurno ne naivno, Čak Palahnjuk u romanu “Preživjeli” naglašava iskonsku vezu između slave i glamura s jedne i đavoljeg mračnog kulta s druge strane. Pomalo geteovsku a više orvelovsku fabulu romana, on pripovijeda na vrlo originalan i samo njemu svojstven način, praveći vrlo zanimljiv i moglo bi se reći mudar sižejni okvir – u pilotskoj kabini aviona koji srlja u potpuno izvjesnu propast, glavni protagonista crnoj kutiji priča svoju životnu priču. Kroz ovaj savršeno (neko će reći i presavršeno) osmišljeni narativni model, Palahnjuk nam priča jednu pravu američku storiju o uspjehu, slavi, vjeri, smrti i propadanju.

“Preživeli” je britka, surova i uzbudljiva satira o savremenom načinu života u Americi, koja dokazuje da Čak Palahnjuk potpuno opravdano uživa status jednog od najoriginalnijih pisaca današnjice.

naslovni foto: Jessica Pereira (flickr.com)