Ima neka tajna veza

Sve tajne u vezi pjesme ”Ima neka tajna veza”

GPS za dušu Priče o pjesmama Show Time Vremeplov

Malo ljudi zna da je prvo pojavljivanje poznate kompozicije “Ima neka tajna veza“, za koju je tekst napisao Duško Trifunović i muziku Goran Bregović, na nekom nosaču zvuka, bilo na singl ploči danas gotovo nepoznate pjevačice Sabine Varešanović. Ploču je objavio Jugoton u aprilu 1974. godine – samo nekoliko mjeseci nakon zvaničnog nastanka grupe Bijelo dugme.

Ima još nekoliko zanimljivosti u vezi toga…

Mnogi tvrde da je Sabina sestra Harija Varešanovića, ali to nije tačno. Iako Hari zaista ima sestru koja se tako zove, Sabina, o kojoj je ovdje riječ, radila je kao zubna tehničarka u Sarajevu i u svojoj diskografiji ima tri singla i jedan LP, jednostavno nazvan po njenom imenu, iz 1985. godine. Takođe je snimila i neke duete sa Kemalom Montenom.

Njena verzija kompozicije “Ima neka tajna veza” (za koju su matricu snimili članovi Bijelog dugmeta!) nalazi na B-strani pomenutog singla, dok se na A-strani nalazi pjesma “Zapisano u samoći” (R. Rihtman – Ž. Altarac Čičak – M. Prohaska) koju je Sabina izvela na festivalu Vaš šlager sezone ’74 u Sarajevu.

Ima neka tajna veza, Sabina Varešanović & Bijelo dugme

Upravo zbog činjenice da su na istom singlu (a i zbog pogrešnog navoda na omotu), postoji mišljenje da su obje kompozicije izvedene na pomenutom festivalu, ali ni to nije tačno.

Interesantno je takođe da je ispod kompozicije “Ima neka tajna veza” kao aranžer, pored Bregovića, potpisan i Vlado Pravdić. Samo godinu dana kasnije Brega i Dugme su objavili svoju verziju te pjesme, ali Pravdića više nema potpisanog. Tiraži grupe Bijelo dugme su bili zaista veliki i Brega je po svemu sudeći “mudro” zaključio da je glupo dijeliti nešto s nekim ako se baš ne mora.

Na kraju, na prvom izdanju pjesme ima i svojevrsna “greška”. Naime, do pola kompozicije Sabina pjeva “ima NEKA tajna veza”, kao što je to u verziji Bebeka i Jadranke Stojaković, a poslije sola pjeva “ima JEDNA tajna veza”…

 

Goran Živanović, Glas.ba