Peri ruke poslije – tastature i miša!!

Metropol Zdravlje

Standardno pravilo lične higijene ”peri ruke poslije svake upotrebe klozeta” definitivno bi moralo dobiti inačicu modernog digitalnog doba – peri ruke poslije svake upotrebe kompjuterske tastature i kompjuterskog miša!

Istraživanje kaže: na tastaturi, kao jednom od manjih uređaja u domu ili na poslu, nalazi se 20.000 puta više bakterija nego na wc školjci, a na još manjem kompjuterskom mišu čak oko 40.000 puta više bakterija nego na ručici vodokotlića!!!

Možda ovaj problem nije bio toliko izražen dok je omjer glasio – u svakoj kući wc, a u svakoj petoj kompjuter. Danas gotovo da nema ureda i sličnih poslovnih okruženja bez kompjutera, dok statistika kaže da u zemljama našeg regiona od 50 do 65 procenata domova također imaju kompjuter.

Osim toga, svakodnevno korištenje klozeta je puno manje i po broju i po vremenu, dok za tastaturom provodimo sve više vremena, praktično od jutra do večeri. Budući da nisu rijetki oni koji obavezno nešto i prezalogaje dok kuckaju – savjet o pranju ruku trebali bi ozbiljno shvatiti.

Prljava kompjuterska tastatura