plakat-sedmica-evropskog-filma-arhiva

Zenica domaćin “Sedmice evropskog filma”

Cooltura Gledam

Manifestaciju “Sedmica evropskog filma” u Zenici otvoriti će, u četvrtak 20.oktobra, holandski film „To su bila vremena“, a publiku će pozdraviti predsjedavajući EUNIC-a, i ataše za kulturu holandske ambasade u Sarajevu Mak Kapetanović.

Tokom osam dana filmskog programa prikazati će se filmovi iz Holandije, Španije, Austrije, Mađarske, Češke, Njemačke, Rumunije i Poljske.

Publika će imati priliku pogledati filmove “Idemo na more”, češkog autora Jirí Mádl, “Anđeo Budimpešte”, španjolskog reditelja Luisa Oliverosa, austrijski film “Mračna dolina”, čiji je autor Andreas Prochaska, “Vikend”, kojeg je uradio mađarski reditelj Áron Mátyássy, film “4 Kralja”, autorica njemačka rediteljka Theresa von Eltz, rumunjski film “Dva loto listića”, koji je režirao Paul Negoescu, “Jack Strong”, film poljskog reditelja Władysława Pasikowskog, a reviju će zatvoriti holandski film “To su bila vremena”, autorice Ineke Houtman.

Osmu manifestaciju “Sedmica evropskog filma”, koja će se održati u Zenici, od 20. do 27.oktobra, i u Prijedoru, od 09. do 16.novembra, realizira osam zemalja članica ‘EUNIC mreže u Bosni i Hercegovini’, koje su članice evropske mreže institucija kulture, čiji ogranak u Bosni i Hercegovini broji 15 zemalja članica.

“Sedmica evropskog filma” do sada se održavala u Sarajevu, ali ove godine ‘EUNIC’ je donio odluku da “Sedmica” putuje u druge bh. gradove, a na ovaj način nastoji se da svoje programe, koji promoviraju evropsku kulturu i vrijednosti, približi što većoj i što široj publici u Bosni i Hercegovini.

Ulaz na sve projekcije tokom osam dana prikazivanja je slobodan.

(FENA) M.B.