Beba i tabani

Ortoped izazvao šok na društvenim mrežama

Beba je beba je beba Metropol

Sa razvojem civilizacije, raste i broj djece koja se rađaju sa ravnim stopalima. Roditelji u takvim situacijama kupuju skupu obuću sa anatomskim ulošcima, jer misle da time čine najbolje za stopalo svoga djeteta.

Veliku pažnju na Facebooku izazvao je specijalista za ortopedsku hirurgiju, doktor Ljubomir Georgijević koji tvrdi suprotno. Više od 20 godina bio je načelnik dječijeg odjeljenja na institutu Banjica, gdje je uradio veliki broj operacija anomalija ali i stečenih deformiteta stopala kod djece, pa je progovorio na temlju svog iskustva.

Doktor navodi kako se djeca rađaju sa stopalima, koja na tabanskoj strani imaju debeli masni sloj i neiskusniji pedijatar će kod jednog od prvih pregleda odmah reći da dijete ima ravna stopala, ne znajući da je takva konfiguracija najnormalnija. Svako dijete će od trenutka kada prohoda mnogo puta stati na neki predmet, pa čak i onaj koji će ga povrijediti. Ali tada se povrijedi samo koža tj. masno tkivo, bez dubljih oštećenja i tako je sve do četvrte godine.

Stopalo male bebe

Razni proizvođači stalno govore o velikom naporu i ulaganju u dječiju obuću sa lijepo izvajanim ulošcima, a u stvari svaki od tih uložaka upropaštava malo stopalo. Zašto? Doktor objašnjava: na plantarnoj strani stopala u dva sloja nalazi se po osam mišića, koji služe isključivo u održavanju uzdužnog i poprečnog prednjeg svoda stopala. Sloj masnog tkiva osim što štiti od samog povrijeđivanja, štiti i tu grupu mišiča prateći nerve i krvne sudove. Zbog svoje mase prikrivaju formu svodova i to je ono što buni pedijatre i zato se olako odlučuju stopala proglasiti ravnim. Kada se u obuću stavlja uložak samim tim se vrši pritisak na koštanu strukturu stopala, prividno izazivajući konfiguraciju svoda, a time se samo dobije efekat kao da djeca u obući imaju kamenje i takve ‘anatomske’ cipele u potpunosti isključuju funkciju muskulature, nakon čega atrofira i gubi snagu da svodove održi u fiziološkom položaju, stopalo se ruši i tada stvarno postaje ravno.

Sve ovo navodi dr. Georgijević na svom facebook profilu te naglašava da ne želi ubjeđivati roditelje šta je dobro, a šta ne za stopalo njihovog djeteta. Svima, koji ovu tvrdnju žele provjeriti, predlaže da odu u prvi razred osnovne škole i zamole djecu da se izuju. Rezultati će biti poražavajući, jer skoro da nema djeteta sa normalnom konfiguracijom stopala. A, isto tako, bez namjere da bilo koga uvrijedi, tvrdi da ne postoji romsko dijete sa ravnim stopalima (jer hoda boso od maja do oktobra).

Za djecu su najbolje cipele koje imaju dobro pokriveno stopalo, zaštićeno od vlage i hladnoće bez bilo kakvog uloška, sa proporcionalnom petom prema veličini cipele. Patike nisu potrebne sve dok se dijete ne počne baviti nekim sportom, jer one uglavnom imaju ugrađen uložak.

Doktor Georgijević preporučuje da djeca, nakon prohodavanja, po kući hodaju u opancima, a u ljetnim mjesecima bosa. Čak se i našalio sa izjavom da djetetu cipele treba kupiti kada stane na sred sobe i kaže: Hoće li neko ovdje i meni kupiti cipele?

Briga o dječjim tabanima