Volga oglasnik Hrvatska

Volga proslavila 60. rođendan

21. vijek Auto-moto

Prije nekoliko dana, preciznije 10. oktobra/listopada ”Volga” je proslavila 60. rođendan. Tog datuma 1956. godine počela je istorija legende među ruskim automobilima, kada su proizvedena tri primjerka linije GAZ-21 u Gorovskom automobilnom zavodu.

Ukupno je proizvedeno oko 640.000 ovih vozila, a kao dokaz o uspješnom inžinjerskom poslu je činjenica da neki vlasnici i dalje voze ovaj automobil.

GAZ-21 je prvi auto u SSSR-u sa automatskim mjenjačem, a prvi u svijetu koji je imao izrađen blok u potpunosti od aluminijuma sa izmjenjivim omotačima klipova. Njegova proizvodnja se smatra probojem u Sovjetskoj industriji automobila.

Na izložbi u Briselu 1958. godine Volga je dobila Grand prix, a zahvaljujući svojim prednostima izvozila se u 75 zemalja širom svijeta, gdje je potvrđen njen visoki kvalitet.

Volga, oglasnik Srbija

Danas je Volga iz ovih serija oldtajmer i, premda na tržištu nema ni približnu vrijednost kao jednako stari automobili drugih svjetskih brendova, nekima bi još mogla biti zanimljiva. Pregledavajući oglasnike polovnih automobila u zemljama naše regije, pronašli smo čak nekoliko komada modela GAZ-24 stare 40-ak godina (slika gore), neke i u voznom stanju, sa prosječnom cijenom od 2500 eura.

U Rusiji, pak, Volga ima najnoviji adut za 21. vijek i za prebogate tajkune. Model je GAZ 5000 GL i još nije objavljena vijest o serijskoj proizvodnji, ali da će privući pažnju pokazuje njegova slika.

Volga Gaz 5000