Preporuka: Dnevnik Facebook idiota

Čitam Cooltura

Dnevnik Facebook idiota je knjiga Anđela Jurkasa. U tri dimenzije. Nedovršena. Sa dodatnom pjesmom. I videospotom.

Anđelo je zagrebački multimedijalni umjetnik, filmadžija, autor, izvođač, DJ, koncertni manager i promoter, voditelj odnosa s javnošću, voditelj kluba, diskograf, novinar, urednik TV i radio emisija, urednik tiskovina, web portala, pokretač diskografske nagrade …

Među njegovim regionalno poznatim pisanim izdanjima su ”Bez rocka trajanja”, knjiga sa CD sountrackom (Znanje, 2010) i ”Soundtrack života”, knjiga sa autorskim muzičkim CD-om (Znanje, 2011). Nakon što je režirao nekoliko videospotova (Ramirez, Zabranjeno pušenje, Hladno pivo) te se pojavljivao kao glumac (igrani film ”Volim te” Dalibora Matanića), Jurkas je ove godine autorski ušao u svijet kinematografije na velika vrata, sa redateljskim debijem u dugometražnom igranom filmu ”Bez tebe”.

Anđelo Jurkas
izvor: fb profil autora

O knjizi ”Dnevnik Facebook idiota” (samizdat, 2015): Osmi samostalni literarni naslov hrvatskog pisca, redatelja, novinara i glazbenika Anđela Jurkasa, vrlo je inovativna, originalna i bastardna forma publicistike i proze te prva hrvatska interaktivna knjiga koja će biti objavljena istovremeno u dva medija te konceptualno biti nezavršenim djelom tzv. work in progress, jer to autorska namjera zahtijeva.

U vrijeme potpunog poraza tržišnog koncepta i ekonomske svrhe literarnog izdavaštva u Hrvatskoj, Jurkas je inovativnim pristupom potpuno zaokrenuo stvar u 21. stoljeće: knjiga je dostupna u kombinaciji tri izdavačka formata – papirnom/tiskanom, PDF te internetskom.

Knjiga tematizira nove oblike komunikacije ljudi preko društvenih mreža, njihovo granjanje te implikacije na offline život. Počevši od Facebooka, You Tubea, Twittera, Instagrama, Linked In-a te drugih popularnih društvenih mreža, Jurkas u vrlo pitkom štivu kroz razgovornu formu objašnjava i secira problematiku društvenih mreža, njihove prednosti i nedostatke. Radi se o iznimno dinamičnom, svježem, zabavnom i informativno-edukativnom štivu u kojem se na vrlo pristupačan i lako čitljiv način pristupa raskrinkavanju fenomena Facebooka i ostalih društvenih mreža.

Uz knjigu Jurkas je uradio istoimenu pjesmu te video spot, a zajedno ih je promovirao krajem oktobra prošle godine u Zagrebu.

https://youtu.be/h30wpEARcKA