Kakva Njemačka i starački domovi?! Ovo su poslovi za sanjalice i avanturiste!

GPS za dušu Nedosanjani svijet

Najpopularnija tema među mladima u svim zemljama našeg regiona jeste – otići što prije, bilo gdje u zapadnom svijetu i raditi bilo šta. A to vrlo često znači – biti dostavljač, pomoćni kuhar, čistač u domu za stare…

No, ako ste zaista spremni na bilo kakvu avanturu u potrazi za srećom, pronašli smo nekoliko neobičnih poslova, baš pravih prilika za sanjalice.

Možda vam se čak ostvare snovi. Pogledajte šta se nudi.

svjetionik

Svjetioničar na pustom otoku

Australija je zemlja koja ima pametan i ekonomičan način za održavanje prirode u udaljenim mjestima, a posao je savršen za osobe koje vole zimske mjesece i bijeg u samoću iz gradske vreve i svakodnevice. Tasmania Parks & Wildlife Servise nudi niz volonterskih programa u kojima preuzimate brigu o divljim odredištima u trajanju od 6 mjeseci. Jedan od poslova je tromjesečno čuvanje najvećeg svjetionika u Australiji, koji se nalazi na nenaseljenom mjestu Bass Strait (Deal Islandu).

Čuvar prije svega mora biti zaljubljenik u prirodu i veoma sposoban, a od njega se očekuje da vrši poslove pljevljena i održavanja prirode, pa sve do dočekivanja povremenih gostiju u ljetnim mjesecima. Pošto se na otoku ne nalaze prodavnice i pubovi, potrebna je vlastita zaliha hrane i pića.

Ovo je prilika za uživanje u prirodi, veličanstvenom otoku, liticama, biljnom i životinjskom svijetu, te pješčanim plažama. Čuvar je smješten u staroj kolibi, osim ako je u pitanju čuvanje Mount Fielda koji je udaljen i bogat vodopadima, ledenjačkim jezerima i divljim životinjama, pa u tom slučaju volonteri nose vlastiti šator ili kamp kućicu.

Prijave za ovaj posao su otvorene tokom cijele godine, a postoji čak i lista čekanja.

antarktika

Frizer na Antarktiku

British Antarctic Survey, jedan je od instituta koji omugućava istraživanje u polarnim krajevima, nedavno je zapošljavao oceanografa koji će provesti nekoliko mjeseci na Antarktiku u istraživanju broda RRS James Clark Ross. Ako nemate doktorsko znanje u oceanografiji, ipak ne odustajte jer su u potrazi i za pomoćnim osobljem, sve od kuhara pa do vatrogasca. A McMurdo Station, istraživački centar iz SAD-a, je u potrazi za frizerom, koji ima iskustva sa šišanjem vojnika.

opasni poslovi

Osoba za testiranje opreme na najopasnijoj destinaciji na svijetu

Brend Columbia je na svojim stranicama objavio oglas u potrazi za dvjema osobama, koje će testirati njihove zupčanike u najtežim uslovima na planeti Zemlji. Idealan kandidat mora biti svjetski putnik, perfektan alpinista i dobar fotograf, a postat će ambasador ovog brenda na devet mjeseci sa platom od 39.000 $. Sam izazov je dobiti priliku za razgovor, kao i online registraciju za posao.

Testiranje kandidata se održava na teškim destinacijama širom svijeta, a od njih će se zahtjevati da se dobro preznoje. Postoje četiri kruga razgovora za ovaj posao, a prvi koji je već zatvoren održan je na planini Hood u Oregonu.

svjetlost

Osoba za uočavanje sjeverne svjetlosti u Laponiji

Krajem septembra Reykjavik je utonuo u mrak, pa su stanovnici i posjetitelji mogli uživati u spektakularnom prikazu Aurora Borealis. I u gradu Rovaniemi u Laponiji, Finski Arctic Snow hotel nedavno je zapošljavao posmatrača. Odgovornost ove osobe je da ostane budna cijelu noć, na temperaturama manjim od -35 stepeni i upozori goste hotela na dolazak sjeverne svjetlosti. U hotelu koji je opremljen staklenim igluima i snijegom boravi 70 gostiju, a otvoren je samo u periodu od decembra do marta svake godine.

Izgleda da je ovaj posao jako primamljiv i mjesto posmatrača je veoma brzo popunjeno, ali je hotel na svojoj Facebook stranici objavio da ima još uvijek slobodnih mjesta za recepcionere, sobarice i vodiče.

čuvar velikih mačaka

Čuvar velikih mačaka

Za ljude koji žele provesti vrijeme o brizi za velike mačke, američki Exotic Cat Internship nudi šestomjesečni staž za 12 osoba, dva puta godišnje. Kamp za zlostavljane i napuštene velike mačke (tigrove, lavove, crne leoparde, afričke servale i druge sisavce), nalazi se u Arkansasu na površinii od 459 hektara. Po mogućnosti kandidati bi trebali imati diplomu iz sličnog područja ili imati iskustvo u skrbi egzotičnih životinja. Njihov posao podrazumijeva izgradnju skloništa, brigu o životinjama, vođenju evidencije o njihovom ponašanju i edicuranju javnosti o životinjama u rezervatu.

Koordinator skloništa navodi kako je ovaj posao veoma ispunjen, jer zaposlenici uče životinjska obilježja i igru riječima, a odnos koji se stvara između čovjeka i životinje je pun razumijevanja, uvažavanja, povjerenja i poštovanja. To je takođe i emocionalni izazov, jer u jednom danu mogu doživjeti najviše uspone (dolaskom novih životinja) i najniže padove (uginućem životinja od starosti). Stambeni i osnovni uvjeti su pokriveni, a zaposlenici primaju sedmični novčani iznos za hranu.