Slatka fuzija: mali trikovi za topljenje čokolade

Coolinarka Metropol

Dragi čitaoci, pod zajedničkim nazivom ‘’Slatka fuzija’’ priredili smo vam serijal tekstova o najvažnijim sastojcima slastica, praktičnim savjetima i originalnim receptima, koji svakome od vas može pomoći da budete zapažena ‘slatka’ kuharica ili kuhar. Nakon uvodne price o čokoladi, najpopularnijem i najčešćem sastojku kolača i torti, serijal nastavljamo korisnim savjetima.

 

Dvije su najvažnije stvari kod topljenja čokolade – da se topi na laganoj vatri te da čokolada nikako ne smije doći u dodir s vodom (jer više neće biti pogodna za rad i nećete je moći fino otopiti u glatku masu).

Po meni najjednostavnija metoda za topljenje čokolade je na pari. Mogućnost da izgori je minimalna i ne morate cijelo vrijeme nadgledati postupak, tek povremeno miješati da se ravnomjerno otopi.

Ukoliko nemate dvostruku zdjelu za otapanje čokolade, možete koristiti obični lončić, u koji ćete staviti staklenu ili metalnu zdjelu s čokoladom, s tim da pazite da dno zdjele ne dodiruje vodu.

Slatka fuzija, topljenje čokolade
Moj rezultat pravilnog topljenja čokolade

Kada čokoladu želite koristiti za ukrašavanje, bilo da pišete s njom direktno po torti ili da pravite neke ukrase, možete je odmah u sitnim komadićima dodati u vrećicu za zamrzavanje, koju ćete dobro zatvoriti, i onda staviti u zdjelu. Čokolada će se sasvim fino rastopiti. Nakon toga samo makazama odrežite mali vrh vrećice, debljine koja vam je potrebna za pisanje ili dekoraciju. Vrlo jednostavna metoda, puno manje posla i puno manje suđa za pranje.

Jedna od metoda otapanja čokolade je u mikrovalnoj pećnici. U ovom postupku trebate krenuti s manjom temperaturom i kratkim vremenskim intervalima, te miješati često da ne bi zagorila.

Meni je ova metoda pomalo naporna, da stalno razmišljam o vremenskim intervalima i temperaturi, vadim zdjelu i miješam. Puno mi je praktičnija na pari. Nekako sam se s tim uhodala, kad mi je čokolada potrebna za dekoraciju i kada je potrebno da čokolada bude tempirana. Olakšajte si u kuhinji gdje god možete i ako do istog rezltata možete doći sa manje muke – što da ne?

Zato, za kraj, najjednostavnija metoda za topljenje, koja će vam puno olakšati (uz napomenu: ovakvo topljenje koristite za čokoladu u kremama i kolačima, nikako za dekoraciju). Dakle, komadiće čokolade prelijte ključalom vodom i ostavite nekoliko minuta.

Ako ste se pitali kako čokolada sad može doći u dodir s vodom, ne znam vam odgovoriti. Znam samo da ovo ne smijete miješati, jer ako takvu čokoladu dodate u kremu, istu ćete moći samo baciti u smeće (osim ako imate ukućane voljne jesti kremu kašikom). U ovom postupku, vodu samo istresite, a čokoladu dodajte u kremu. Jednostavnije od ovoga zaista ne može.

 

(by SLATKA FUZIJA)

Slatka fuzija