Trodnevna viroza i kako je liječiti

Beba je beba je beba Metropol

Najveći strah i paniku kod roditelja, izazivaju situacije kada im je dijete bolesno. U nastavku vam donosimo tekst o trodnevnoj virozi i kako da je liječite.

Sama viroza počinje naglo sa temperaturom koja brzo skoči i do 40 Celzijevih stepeni. U tim momentima roditelje hvata panika i najčešće završavaju na zaraznom.

Egzantema subitum, roseola infantum ili trodnevna temperatura akutna je virusna bolest koja se najčešće javlja u dojenačkom periodu, a obilježena je visokom trodnevnom temperaturom i osipom koji izbija nakon pada iste. Prije se sindrom rozeole pripisivao raznim virusima međutim, danas se zna da je uzročnik ove bolesti humani herpes virus-6. Postoje dva tipa humanog herpes virusa – A i B, a gotovo sve infekcije djece uzrokovane su tipom B. Ova viroza je raširena u cijelom svijetu i javlja se tokom cijele godine. U krajevima gdje je klima umjerena, češće se javlja u proljeće i ljeto. Jedini izvor zaraze je čovjek, a prenosi se slinom.

Inkubacija traje od 7 do 17 dana (najčešće 10), a bolest počinje naglom temperaturom koja brzo raste. Temperatura u prosjeku traje 3 dana, po čemu je bolest i dobila ime, nakon čega naglo spada i tada se javlja osip. Osip se najprije javlja na trupu, a zatim po vratu i ekstremitetima. Svijetlo ružičaste je boje, na pritisak blijedi i ne svrbi, a traje 1-2 dana i nestaje sam po sebi. Za djecu je karakteristično da su dobrog opšteg stanja i raspoloženja, bez obzira na temperaturu.

Ovakvu tipičnu kliničku sliku preboli samo 20 posto djece, dok kod ostalih bolesnika prođe kao nediferencirana febrilna bolest. Roditelji se najviše uplaše zbog naglog skoka temperature koju teško skidaju i zato često završavaju na zaraznom odjeljenju.

Predsimptomi su u 14 posto oboljelih malaksalost i razdražljivost, a kod svakog drugog djeteta to je kašalj. Čak 68 posto djece ima proljev. Kod neke djece može se javiti i blagi otok limfnih čvorova vrata. Ponekad temperatura traje kraće ili duže od tri dana, a osip se može javiti i za vrijeme trajanja temperature.

Dijagnoza se postavlja na osnovu kliničke slike. Zbog bezopasne prirode i kratkog trajanja trodnevne temperature, obično se ne provode laboratorijske pretrage ako je dijete dovedeno s klasičnom istorijom bolesti. Međutim, ako se radi kompletna krvna slika, može se ustanoviti smanjenje broja bijelih krvnih zrnaca uz pojavu limfocitoze, tj. povećanog broja limfocita. Broj bijelih krvnih zrnaca obično se vraća u normalne okvire u toku jedne sedmice.

grlobolja

Komplikacije, zaraznost i doziranje lijeka

Liječenje je simptomatsko, što znači da treba skidati tjelesnu temperaturu i davati djetetu dosta tekućine jer su febrilne konvulzije, odnosno dehidracija glavni razlozi hospitalizacije djeteta. Ne postoje posebne mjere sprečavanja i zaštite od ove bolesti, a prognoza je odlična: “napada” samo jednom!

Moguće komplikacije nakon trodnevne temperature su sporadične i uključuju većinom febrilne konvulzije (grčevi koji nastaju prilikom visoke temperature) i to u šest do 15 posto slučajeva. U izuzetno rijetkim slučajevima može doći do encefalitisa (upala mozga), meningitisa (upala moždanih ovojnica), te hepatitisa (upala jetre).

Bolest je zarazna u razdoblju od otprilike dva dana prije početka temperature i do dva dana nakon što se temperatura spusti do normalne, bez obzira na prisustvo osipa. Školska djeca mogu na nastavu nekoliko dana nakon što se temperatura stabilizovala. Virus se prenosi slinom, sekretom iz nosa ili kašljem. Doziranje paracetamola kod djece treba odrediti prema tjelesnoj težini, a takva je uputa preciznija od one po dobi djeteta. Preporučena pojedinačna doza paracetamola je 10-15 mg/kg tjelesne težine. Ne preporučuje se više od 4 jednokratne doze u 24 sata, a vremenski razmak između dvije doze ne smije biti manji od 4 sata.

Baby at home, having fever., Image: 157782549, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, BE&W

Kako skidati temperaturu i hidratizirati dijete

Doktori savjetuju koliko je važno djetetu koje ima povišenu temperaturu, osigurati dovoljan unos tečnosti. Svaki stepen tjelesne temperature više, objašnjava pedijatri, znak je za obavezno povećanje unosa tečnosti neophodne za održavanje fizioloških potreba.

Djetetu snižavajte temperaturu hladnim oblozima, tuširanjem, sirupima ili čepićima (ako nema proljev) koji sadrže paracetamol u dozi 10-15 mg/kg tjelesne težine djeteta, odnosno ibuprofen sirup 7-10 mg po kilogramu tjelesne težine. Za svaki stepen povišenja temperature iznad 37, potrebno je povećati za 12 posto unos tečnosti.

Za održavanje fizioloških potreba, dojenče, odnosno dijete u dobi od mjesec do godine dana, treba 100 do 150 ml vode na kilogram tjelesne težine dnevno. Predškolsko dijete treba 1000 ml plus 50 ml za svaki kilogram težine iznad 10 kg. Npr., dijete od 3 godine, teško 16 kg, treba 1000 plus 6×50 ml, ukupno 1000+300=1300 ml tekućine u 24 sata”.