Čokolada

Slatka fuzija: čokolada izvor i zadovoljstva i zdravlja

Coolinarka Metropol

Dragi čitaoci, pod zajedničkim nazivom ‘’Slatka fuzija’’ priredili smo vam serijal tekstova o najvažnijim sastojcima slastica, praktičnim savjetima i originalnim receptima, koji svakome od vas može pomoći da budete zapažena ‘slatka’ kuharica ili kuhar. Serijal počinjemo kratkom pričom o najpopularnijem i najčešćem sastojku kolača i torti – o čokoladi.

 

Drevne Maje je nisu uzalud smatrali hranom bogova.

Danas je poznato puno pozitivnih učinaka u konzumiranju čokolade. Naravno, govorimo o tamnoj čokoladi sa što većim postotkom udjela kakaa. Što više kakaa, manje je drugih sastojaka.

Tamna čokolada stimuliše proizvodnju serotonina i endorfina u popularnoj terminologiji poznati kao ‘hormoni sreće’, pa tako djeluje kao antidepresiv.

Poznato je da štiti zdravlje srca i kardiovaskularnog sistema. U raznim kliničkim istraživanjima je dokazano, da konzumacija nekoliko kockica tamne čokolade dnevno, smanjuje razinu štetnog holesterola i to čak za 10 posto. Zatim smanjuje krvni pritisak, poboljšava protok krvi, te sprječava stvaranje ugrušaka. A poznata je i kao afrodizijak.

Puno je zabluda vezano za čokoladu, od toga da sadrži više kofeina od jedne šolje kafe, do toga da uzrokuje karijes. Ipak, najpopularniji mit da uzrokuje akne već je odavno razbijen, tako da sve adolescentske godine koje ste proveli izbjegavajući ovu poslasticu bile su uzaludne. Budući da ne postoji niti jedan relevantan znanstveni dokaz, niti istraživanje koje to dokazuje, slobodno kada vam se javi želja za čokoladom bez ikakve grižnje savjesti, učinite to. Ali, kao i u svemu treba znati balansirati s toga iako je čokoladu dobro jesti, treba biti umjeren.

U idućem članku vam donosimo neke korisne savjete, kako koristiti čokoladu.

by SLATKA FUZIJA

Slatka fuzija