Neboder od kedrovine

Vertikalna šuma – odobrena gradnja nebodera od kedrovine

GPS za dušu Jedi moli voli Nedosanjani svijet

U prošlosti se dosta pričalo o konceptualnim arhitektonskim projektima i planovima za okomite vrtove, samoodržive nebodere i slične inovativne zelene oaze, organizovane u sklopu neke građevine. Međutim, nijedna od tih lijepih zamisli nije pretočena u stvarnost, barem do sad.

La Tour des Cedres (Credit: Stefano Boeri)

Gradski vijećnici grada Lausanne u Švicarskoj odobrili su gradnju 26-ospratne zgrade nazvane La Tour des Cedres (Toranj od kedrovine), nebodera koji će, u principu, biti šuma na spratove. Građevina visoka 117 metara sastojat će se od stanova i poslovnih prostora i bit će, po svemu sudeći, pravi mamac za posjetitelje: udomit će preko stotinu stabala i imati ukupno 3.000 kvadratnih metara zelenila.

Osmišljavanje konstrukcije koja će moći nositi svu tu floru nije bilo nimalo jednostavno. Korijenje ovog drveta snažno se grana, pa su osmišljene posebne betonske kolijevke koje će ga zadržati na jednom mjestu. Uz stotinu stabala kedra, bit će posađeno i preko 6.000 grmova i 18.000 komada različitog cvijeća.

Credit: Stefano Boeri

Da bi sve bilo u duhu zelenila, u La Tour des Cedres bit će inkorporirana energetska mreža temeljena na obnovljivoj energiji: geotermalne pumpe, solarni paneli i kolektori kišnice.

Projekat je osmislio talijanski arhitekt Stefano Boeri, u saradnji s kompanijom Studio Laura Gatti BuroHappold Engineering, a radovi na zgradi započet će 2017. godine.

Boeri-LaTourdesCedres.jpg.653x0_q80_crop-smart

Izvor: Discovery News/Gizmag