The-Road-Less-Traveled

Popularna psihologija: Put kojim se rjeđe ide

GPS za dušu Igra života Jedi moli voli Top teme

“Put kojim se rjeđe ide”, prvi put objavljen 1978. godine, najpoznatije je djelo Scotta Pecka, uglednog američkog psihijatra i autora. Ova knjiga, s kojom je Pek stekao svjetsku slavu, predstavlja svojevrsni vodič kroz život, zasnovan uglavnom na autorovim iskustvima.

Knjiga se sastoji od četiri dijela. U prvom dijelu Peck ispituje pojam discipline, koju smatra bitnom za emocionalno, duhovno i psihičko zdravlje, a koju on opisuje kao “sredstvo duhovne evolucije”. Važni elementi discipline su odgoda zadovoljstva, prihvatanje odgovornosti za sebe i svoje postupke, posvećenost istini i “balansiranje”. “Balansiranje” se odnosi na problem usklađivanja više kompleksnih, možda konfliktnih, faktora koji utiču na važne životne odluke.

scottpeck

U drugom dijelu, Peck se bavi prirodom ljubavi, koju on smatra pokretačem duhovnog rasta. On nastoji da  demistifikuje i ogoli učestale zablude o ljubavi, među kojima dominira poistovjećivanje ljubavi s romantičnim osjećajem zaljubljenosti.

U trećem dijelu Peck se hvata u koštac s religijom i kolektivnim stavovima i zabludama vezanim za religiju. On prepričava iskustva nekoliko svojih pacijenata i objašnjava njihovo poimanje Boga i religije.

Četvrti i završni dio bavi se “Milošću”, moćnom silom koja potiče izvan ljudske svijesti i koja njeguje duhovni rast u ljudskim bićima.

U današnjem vremenu su djela popularne psihologije čitanija nego ikad prije, pa je pisanje i objavljivanje ovakvih djela postalo vrlo unosan biznis. Nažalost, to je rezultiralo i činjenicom da sve manje istinski kvalitetnih i poučnih djela dolazi do ruku čitatelja, jer se na dnevnoj bazi objavljuju kojekakvi životni vodiči i raznorazne knjige koje vam obećavaju da će promijeniti vaš život.

Upravo zbog toga smatramo da je sada odličan momenat da se vratimo starim, provjerenim knjigama, u čiju korist je i vrijeme pozitivno presudilo. Jedno od takvih djela je zasigurno i Peckov klasik “Put kojim se rjeđe ide”. Ova knjiga vam istinski može otvoriti neke nove vidike i biti vam od pomoći u vašem emocionalnom i duhovnom sazrijevanju.

scott_peck_the_road_less_traveled