Pivo na Triglavu

Slovenci proizveli pivo na vrhu Triglava

Ludometar Snimljeno

Grupa ljubitelja piva i slovenskih planina odlučila se na bizaran poduhvat te proizvela manju količinu piva u Julijskim alpama, na nadmorskoj visini 2.864 metara, objavila je Slovenska televizija.

Pivo su u šali nazvali “Triglavska šerpa” jer su opremu morali na vrh najviše slovenske gore nositi kao unajmljeni nosači “šerpe” na Himalajima, a proizveli su ga u zdjeli koja se kolokvijalno na slovenskom zove “šerpa”.

Poduhvat je krajem prošle sedmice izvela ekipa u kojoj su bili Andrej Colarič, Davor Mišmaš, Matej Pilat, Luka Pepelnik i Simon Koštomaj. Od doline do vrha penjali su se sedam sati, a vodu za pivo najprije su na 50 stepeni Celzija zagrijali kod planinarskog doma Dolič, te nastavili prema vrhu.

“Drugi su nas planinari u šali pitali namjeravamo li skuhati gulaš, ali ispalo je da smo proizveli odlično slovensko light-ale pivo”, kazao jer za Slovensku televiziju jedan od učesnika. Za prvo slovensko gorsko pivo korišten je domaći hmelj, a u vodu su dodali i manju količinu majčine dušice.

Pivo još nije sazrelo, ali bude li pivski kvasac dovoljno brzo djelovao, moći će se piti već sredinom ovog mjeseca na posebnom “pivovarskom izletu” koji priređuje udruga vlasnika mikropivovara. Jedna će flaša tog piva biti ponuđena i na aukciji čiji će prihod ići u dobrotvorne svrhe, obećali su organizatori, prenose NN.

Svjetska titula “najvišeg” piva u komercijalnoj kategoriji pripada kinesko-tibetanskom pivu koje proizvodi Lhasa Brewery Company na 3.650 metara nadmorske visine.