teotiuhakan

Otkud živa u meksičkoj piramidi?

GPS za dušu Svijet tajni

Više od godine nakon što je otkriven, misteriozni tunel ispod drevne piramide u centralnom Meksiku ne prestaje nuditi nove tajne.

Na kraju tunela dugog 100 metara, smještenog u dubini “Hrama pernate zmije” u drevnom gradu Teotihuacanu, arheolozi su otkrili veliku količinu žive.

Do sada je živa pronađena na tri različita arheološka nalazišta u Srednjoj Americi.

Stručnjaci još uvijek nemaju odgovor na pitanje zašto se u piramidi nalazi ovaj tečni metal, ali se nadaju da bi njihovo otkriće moglo uputiti naučnike ka pronalasku grobnog mjesta nekog od vladara Teotihuacana.

Za sad se pretpostavlja da je živa služila u ritualne svrhe, vrlo vjerovatno kao simbol rijeke koja vodi u podzemni svijet.

Do sad nije pronađena nijedna grobnica vladara, što predstavlja veliku enigmu – arheolozi još uvijek pokušavaju odgonetnuti koji oblik vladavine je bio zastupljen u gradu.

Tokom prijašnjih istraživanja, u podzemnom tunelu piramide pronađeno je i nekoliko desetina hiljada artefakata, uključujući nakit, kamene kipove i vrhove strijela.

Antički grad Teotihuakan nalazi se pedesetak kilometara sjeveroistočno od Mexico Citya. Na vrhuncu svoje moći, u 7. vijeku, prostirao se na 36 kvadratnih kilometara, s populacijom od oko 100.000 ljudi. Pod zaštitom Unesco-a nalazi se od 1987. godine.

Izvor: Sott