kopriva-naslovnica

Rat za koprivu – dvije godine zatvora ako je javno pohvalite

Metropol Top teme Zdravlje

Kako je veoma otporna na hemikalije, insekte i štetočine, od koprive danas mnogi ekološki proizvođači pripremaju rastvor kojim prskaju svoje usjeve. Oni se kunu da je to jedno od najboljih i najjeftinijih đubriva za vrt. U francuskoj narodnoj medicini, kopriva je veoma zastupljena. Vijekovima se s koljena na koljeno prenosi jednostavan recept za pripremu fermentisanog ljekovitog ekstrakta. Stočari je koriste za ishranu životinja, naročito novorođenih mladunaca odvojenih od majki, kojima daje snagu i spašava živote. Još od vremena stare Grčke, koristila se za masažu protiv reumatizma i kao lijek protiv anemije, bronhitisa, migrene i svih bolesti koje su rezultat zatrovanosti organizma. Jednostavna narodna mudrost kaže – kopriva čisti krv.

Međutim, zakon Evropske unije je neumoljiv i u njemu nema mjesta za narodne mudrosti. To je otišlo tako daleko da je Francuska zabranila ne samo uzgoj i preradu, nego i širenje znanja o koprivi putem javnih nastupa. Norme su dodatno pooštrene 2006. godine, donošenjem Agrarnog orijentacionog zakona (LOI 2006-11) koji je zabranio prodaju svih preparata na biljnoj bazi bez posebne državne dozvole.

U baštama Francuske s koprivom je počeo da se raste i pobunjenički duh, a danas je jedan od vođa pobune glavni baštovan čuvenog Versaja. Kopriva je postala simbol očuvanja narodne medicine i organske proizvodnje. Francuski baštovani ne odustaju od svoje „kriminogene” prakse, iako im je zaprijećena kazna od 75,000 € i dvije godine zatvora. Oni više ne smiju da spominju u javnosti svoje domaće fermentisano đubrivo od koprive, koje spravljaju na izuzetno „opasan” način:

1 kg koprive se potopi u 10 litara čiste vode, pritisne kamenom, ostavi se da fermentiše 10-20 dana, a potom se time zaljevaju ili prskaju usjevi.

Strašno komplikovana fito-farmakološka procedura za koju je neophodna tržišna dozvola, zar ne?

Dok se na svim medijima vrte skupo plaćene reklame o pesticidima koji  zagađuju vodu i zemljište, ne smiju se upotrebljavati bez gas-maski i gumenih rukavica, i pri tome se primjenjuju u specifičnim uslovima kad nema ni daška vjetra, o prostoj „čorbi” od kopriva kojom se zemljište oslobađa od korova i štetočina se u francuskim medijima ne smije govoriti. Zna se šta donosi novac, a najveći grijeh koprive je što je besplatna i svima dostupna.

Pogledajte zanimljiv dokumentarni film TV kanala Arte koji govori o ovom apsurdu i upoznajte se s brojnim prednostima „opasne” i zabranjene koprive:

Preuzeto (uz dopuštenje) sa www.medias.rs

1 razmišljanje na “Rat za koprivu – dvije godine zatvora ako je javno pohvalite

Komentari su zatvoreni.