optičke iluzije

Najbolje optičke iluzije za 2015. godinu

Ludometar Snimljeno

Takmičenje „Najbolja iluzija godine” je proslava genijalnosti i kreativnosti svjetske iluzionističke zajednice i traje još od 2005. godine. Takmičari iz cijelog svijeta dostavljaju svoje iluzije, od kojih međunarodno vijeće sudija bira najboljih deset. Pobjednik je onaj ko dobije najbolje ocjene posjetilaca sajta.

U prilogu je nekoliko prvoplasiranih iluzija za 2015. godinu.

Razdvajanje boja

Pobjednik za ovu godinu je Belgijanac Mark Vergeer sa svojom iluzijom „Razdvajanje boja”, koja je bazirana na našoj percepciji boja. Na početku videa vidimo dvije pokretne linije sa svim duginim bojama, koje se kroz cio video ne mijenjaju. Ali, promjenom okoline, te boje će izgledati potpuno drugačije. Kad oko gornje linije postavimo okolinu žuto-plavu, gornja linija „mijenja boju” u crveno-cijan. Kad oko donje linije postavimo okolinu crveno-cijan, linija „mijenja boju” u žuto-plavo. Ova iluzija pokazuje da jedan objekat može da ima poptuno drugačiji izgled u zavisnosti od okruženja u kojem se nalazi.

Nejasan krov garaže

Drugo mjesto osvojio je Japanac Kokichi Sugihara sa Meiji Univerziteta. Zaobljeni krov garaže mijenja oblik u valoviti kad se vidi u ogledalu, iako stvarni oblik niti je okrugao niti valovit. Ova dobra iluzija je otkrivena kombinacijom dva zapažanja – matematičkog i psihološkog. Naš mozak je zaista sklon da tumači ivice krova kao presjek ravni krova pod pravim uglom u odnosu na osu krova.

Dan kada je padala kiša

Treće mjesto osvojio je Michael Pickard iz Engleske. Na slici L.S. Lovrija vidimo industrijski pejzaž s figurama tipičnim za ovog umjetnika. Figure djeluju dosta paralisano i povijeno unaprijed. Kad počne da pada kiša i grmljavina počne da pravi svjetlosne efekte, vidimo kako se figure pokreću, jer naš mozak nesvjesno ekstrapolira kretanje unaprijed.

Iluzija „Star Wars” skrolovanja

Artur Shapiro s Američkog Univerziteta nam je pokazao kako naš mozak ima drugačiju percepciju 3D slika, iako su u realnosti linije na slici paralelne. Postavio je dva identična teksta jedan pored drugog. Očekivali smo da tekstovi idu “paralelno” jedan pored drugog jer su identični, ali tekst koji je bio s lijeve strane kao da putuje gore-ulijevo, a tekst s desne strane kao da se kreće gore-udesno.

Iluzija saća

Marko Bertamini i Nicola Bruno su se predstavili iluzijom saća, koja govori o tome kako vidimo teksturu pred nama i bilo bi je dobro pogledati na što većem ekranu. Mali segmenti (barbi) su dodati na svakom spoju na osnovnoj mreži (saće). Oni su savršeno vidljivi na mjestima gdje fokusirate pogled, ali postanu nevidljivi na bilo kom drugom spoju. Ako fiksirate pogled na drugo mjesto barbi će postati vidljivi na tom mjestu, a nestaće na mjestu gdje ste prethodno fiksirali pogled.

Lutajući krugovi

Ovu iluziju je predstavio Cristopher Blair s Univerziteta Nevade, USA. Trepćući krugovi sa svijetlom i tamnom stranom na ivici kruga izgledaju kao da se pomjeraju – lutaju. Iako se stvarno ne pokreću, ako ne gledate direktno u njih, izledaće kao da se pokreću. Čak i kad se stavi linija oko kruga, i dalje će izgledati kao da se kreću, ali nikad toliko da pređu liniju oko njih. Što više krugova se doda, to je iluzija jača.

Iluzija snijega kroz roletne

Masashi Atarashi, profesor fizike u srednjoj školi u Japanu, predstavio je vrlo prostu iluziju. Snijeg koji pada istom brzinom najsporije pada kad su roletne širom otvorene ili kad ih nema. Što su roletne zatvorenije, stiče se utisak da snijeg brže pada.

Pokreti kontrolom uma

Nicolas Davidenko, Yeram Cheong i Jacob Smith sa Univerziteta Kalifornije iz Santa Kruza (USA) predstavili su vrlo zanimljivu iluziju u kojoj mi sami pokrećemo sliku kontrolom sopstvenog uma! Na koju stranu se „pokreću slike” na videu ispod? Gore – dolje? Lijevo – desno? Ne… pokreću se u pravcu u kome vi poželite, tj u pravcu u kome ste prethodno rekli svom mozgu da želite da se kreću. Ako pregledate video više puta i ponavljate da se slika uvijek kreće lijevo desno, tako će se i kretati.

Preuzeto (uz dopuštenje) sa www.medias.rs